Ziua Mondială de profilaxie a tuberculozei- 24 martie 2022

cu genericul:„Investiți pentru a elimina tuberculoza. Salvați vieți!”

Ziua Mondială de profilaxie a tuberculozei este marcată anual pe 24 martie, pentru a sensibiliza publicul despre consecințele devastatoare asupra stării de sănătate, sociale și economice ale tuberculozei și pentruintensificarea eforturilor de a punecapăt epidemiei globale detuberculoză. Această dată marchează ziua memorabilă din anul 1882, când doctorul Robert Koch a uimit comunitatea științifică anunțând despre descoperirea cauzei tuberculozei – bacilul TB, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli grave.

În acest an comemorăm cea de-a 140-a aniversare aZilei Mondiale a Tuberculozei.Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va difuza o emisiune virtuală specială pentru a marca Ziua Mondială a TB pe 24 martie.Evenimentul va avea loc în formatul unui talk show pe platforma web interactivă WHO-End TB Forum. Vorbitori vor fi miniștri, lideri și oficiali guvernamentali, șefi de agenții, supraviețuitori ai TB, reprezentanți ai societății civile și parteneri. Emisiunea va fi transmisă în direct, cu întrebări și răspunsuri interactive.

Acest lucru va atrage atenția asupra TB, tema fiind„Investiți pentru elimina tuberculoza. Salvați vieți!”, cu scop de a transmite necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TB și a îndeplini angajamentul liderilor mondiali de a elimina la nivel global tuberculoza. Acest lucru este deosebit de important în contextul pandemiei  COVID -19, care a periclitat progresul în lupta împotriva tuberculozei, precum și pentru asigurarea accesului egal la prevenire și îngrijire în conformitate cu aspirațiile OMS de a realiza o acoperire universală a sănătății.

Eliminarea TB necesită acțiuni dirijate în toate sectoarele. Toată lumea are un rol de jucat în acest proces – indivizii, comunitățile, organizațiile, guvernele, societatea civilă pentru a oferi serviciile adecvate și pentru a susține și a crea un mediu sigur la locul potrivit și la momentul potrivit. Investițiile suplimentare vor salva milioane de vieți prin accelerarea combaterii epidemiei de tuberculoză.

 La nivel global

         TB rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În fiecare zi aproape 30000 persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, boală care poate fi prevenită și vindecată, iar 4100 oameni își pierd viața din cauza TB, printre care 700 copii. Asta înseamnă că 3 persoane mor de TB în fiecare minut!

În anul 2020, 1.500.000oameni au murit de TB la nivel global. 9.900.000 oamenii s-au îmbolnăvit de TB pe parcursul anului 2020, dintre care 465.000 oameni s-au îmbolnăvit de TB rezistentă la medicamente și aceasta se întâmplă anual, mai ales în țările slab dezvoltate.

În anul 2020 doar unul din trei pacienți ce necesitau tratament pentru TB multidrogrezistent au avut acces la tratament, ce e cu 15% mai puțin decât în anul 2019. Din ei doar  50% au finisat cu succes tratamentul.

Cele mai multe dintre persoanele care se îmbolnăvesc de TB trăiesc în țările cu venituri mici și medii, cu toate că TB este prezent peste tot în lume. Aproximativ jumătate din toate persoanele cu TB pot fi găsite în 8 țări: Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine și Africa De Sud. Tuberculoza este principala cauza de deces al persoanelor cu HIV și, de asemenea, un factor major care contribuie la rezistența cătreantimicrobiene.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66  milioane de vieți începând cu anul 2000. Cu regret, pandemia COVID – 19 a inversat ani de progres în lupta împotriva TB. Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, decesele de tuberculoză au crescut în 2020.

 Situația în Republica Moldova

Republica Moldova reprezintă țara cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană. În plan național TB rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre 40 țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. În ultimii ani se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză.Datele statistice demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TB (prevenire, depistare, tratament), centrate pe necesitățile persoanelor.

Incidența globală prin tuberculoză (caz nou plus recidive) în cifre absolute, are o tendință stabilă de descreștere: anul 2018-2502cazuri noi și recidive de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 70,6 la 100 mii populație, pentru anul 2019-2382 cazuri noi și recidive, 67,2 la 100 mii populație și anul 2020-1422 cazuri noi și recidive, 40,1 la 100 mii populație.

Incidența caz nou prin TB pentru anul 2018 a fost de 2048 în cifre absolute și 57,8 la 100mii populație, cu o descreștere pentru anul 2019 (1903 abs. și 53,7 la 100mii) și anul 2020 ( 1117abs. și 31,5 la 100 mii).

Tuberculoza afectează mai mult bărbații decât femeile. Ponderea caz nou prin TB la femei afost pentru anul 2019 de 510 cazuri (26,8%), cu o scădere vizibilă pentru 2020-277 cazuri (24,8%). La bărbați pentru anul 2019-1393 cazuri (73,2%), anul 2020 – 840 cazuri, ce constitue 75,2%.

Incidența caz nou prin TB aparatului respirator la copii până la 18 ani, pentru anul 2019 a fost de 15,9 la 100 mii populație (107 cazuri în cifre absolute), în scădere mai mult de jumătate pentru anul 2020 – 7,3 la 100 mii populație (49 cazuri în cifre abs.).

Prevalența prin TB a constituit în anul 2018 – 2810 cazuri în cifre abs. (79,3 la 100mii locuitori), pentru anul 2019 – 2635cazuri în cifre abs. (74,3 la 100mii locuitori) și în scădere bruscă pentru a.2020 – 1817cazuri în cifre absolute (51,3 la 100mii locuitori). La copii0-17 ani 11 luni 29 zile, prevalența prin TBpentru anul 2018 – 83cazuri în cifre abs. (12,3 la 100mii), anul 2019 – 91cazuri în cifre abs.( 13,5 la 100mii), în scădere pentru 2020 – 38 cazuri în cifre abs. (5,6 la 100mii).

Se atestă o descreștere a mortalității prin toate formele de tuberculoză, pentru anul 2020 a constituit 4,8 la 100 mii populație  (169 cazuri), comparativ cu 5,9 la 100 mii populație  (209 cazuri).

 Tuberculozaeste boala cauzată de bacteria (Mycobacteriumtuberculosis) și cel mai adesea afectează plămânii. Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele cu TB pulmonar tușesc, strănută sau scuipâ. E suficient ca o persoană să inhaleze doar câțiva germeni pentru a deveni infectată.

Simptome frecvente ale tuberculozei:

  • Tuse pe termen lung (trei luni și mai mult)
  • Dureri în piept
  • Slăbiciune sau/și oboseală
  • Pierdere in greutate
  • Transpirații nocturne

De multe ori aceste simptome pot fi ușoare pentru mai multe luni, astfeladresarea la medic fiind tardivă va crește și riscul de răspândire a infecției la alte persoane.

Pentru testarea TB, OMS recomandă teste rapide de diagnostic molecular drept teste inițiale pentru persoanele care prezintă semne și simptome de TB. Alte instrumente de diagnostic includ microscopia sputei, frotiu și raze X a cutiei toracice.

Tuberculoza este o boală vindecabilă. Ea este tratată după protocoale standard -curs de 4 antibiotice timp de 6 luni.  În cazul când pacientul infectat TB nu răspunde la medicamentele standard, vorbim despre tuberculoza multidrogrezistentă. În acest caz tratamentul va fi mai de durată și mai complex.

Cursul de tratament este oferit pacientului în complex cu informare, supraveghere și sprijinire de către un lucrător medical sau voluntar instruit. Fără un astfel de suport, aderența la tratament poate fi dificilă. Dacă tratamentul nu este aplicat corespunzător, boala poate deveni rezistentă și se poate ușor răspândi.

În RM tratamentul tuberculozei pentru toți pacienți este gratuit.

 Tuberculoza și COVID-19

Tuberculoza (TB) și COVID-19,  ambele sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Însă diferența e că TBare o perioadă de incubare mai mare cu un debut mai lent al bolii.În timp ce experiența infecției COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnavede TB și COVID-19 pot avea rezultate mai slabe la tratament, mai ales dacă tratamentul pentru TB este întrerupt. Pacienții trebuie să fie informați de despre importanța măsurilor de prevenirepentru a fi protejați de COVID-19 și despre necesitateacontinuăriitratamentului TB prescris.

 

Prevenție

Reducerea transmiterii tuberculozei se realizează prin diferite măsuri, inclusiv:inclusiv extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei la persoanele care trăiesc cu HIV, contacții adulți, copii; asigurarea minim 95% a ratei de vaccinare cu vaccinul BacillusCalmette-Guerin la nou născuți.

 Strategia de control al TB

Eradicarea tuberculozei nu este doar o problemă de sănătate publică, ci și o provocare și o oportunitate de dezvoltare. Strategia OMS pentru TB, adoptată de Asambleia Mondială a Sănătății în 2014, își propune să pună capăt epidemiei globale de TB, ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Strategia servește pentru țări drept plan pentru a reduce incidența prin TB cu 80%, decesele TB cu 90% și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de TB până în anul 2030. Strategia nu prezintă o abordare unică, iar succesul ei depinde de adaptarea la condițiile care sunt diferite pentru fiecare țară. OMS va monitoriza punerea în aplicare a strategiei și va evalua progresul către etapele de referință și obiectivele pentru 2035.

Noile recomandări ale OMS pentru prevenirea tuberculozei vizează salvarea a milioane de vieți.