În acest an la data de 28 septembrie, este marcată a 18-a ediție a Zilei Mondiale de luptă împotriva rabiei, o inițiativă globală care vizează creșterea gradului de conștientizare și accelerarea eforturilor pentru eliminarea rabiei.

Tema din acest an  „ Distrugerea limitelor rabiei”    a fost aleasă pentru a evidenția nevoia de progres și de a depăși status quo-ul, acesta subliniază importanța unei abordări globale și interdisciplinare în lupta împotriva acestei boli.

Programele de combatere a rabiei reprezintă un model exemplar pentru implementarea conceptului One Health. Acestea au demonstrat capacitatea de a construi infrastructuri solide și de a consolida încrederea între diferite sectoare, creând astfel bazele necesare pentru gestionarea altor boli zoonotice cu potențial pandemic. Abordarea acestei provocări impune adoptarea de strategii inovatoare și colaborare în diferite sectoare și regiuni, subliniind importanța integrării eforturilor de sănătate umană, animală și de mediu. Depășind granițele, putem depăși barierele geografice, socio-economice și educaționale, asigurând vaccinarea pe scară largă, conștientizarea și accesul la îngrijiri medicale. Această abordare unificată este crucială în lupta împotriva rabiei, promovând o lume în care boala nu mai reprezintă o amenințare atât pentru oameni, cât și pentru animale.

„Zero până în 2030”:  Este Planul strategic global comun pentru eliminarea deceselor umane cauzate de rabia mediată de câini până în 2030. Tema subliniază în continuare importanța egalității și întărirea sistemelor de sănătate prin asigurarea că conceptul „One Health” nu este destinat doar câtorva selectați, ci trebuie să fie disponibil pentru toată lumea.
Lupta împotriva rabiei este o bătălie pe care o putem câștiga doar împreună. Prin vaccinarea câinilor și prin adoptarea unei abordări integrate, putem demonstra că rabia nu este invincibilă și că putem construi o lume mai sănătoasă pentru generațiile viitoare.

Ce este rabia?

Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă virală, incurabilă cauzată de virusul rabic, ce afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni. Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei în cazul mușcăturii sau prin contactul cu țesutul cerebral în cazul sacrificării și tranșării animalelor bolnave. În procesul declanșării îmbolnăvirii, câinii reprezintă principala sursă de infecție – peste 99% dintre cazurile umane sunt rezultatul expunerii la mușcătura unui câine infectat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fapte cheie

  • În acest moment, rabia este responsabilă de 59 de mii de decese umane în fiecare an, iar 95% din acestea se înregistrează în Asia și Africa. Din toate persoanele mușcate de animale suspecte 40% sunt copii sub vârsta de 15 ani.
  • Mușcăturile și zgârieturile de câine cauzează 99% din cazurile de rabie la om și pot fi prevenite prin vaccinarea câinilor și prevenirea mușcăturii.
  • Odată ce virusul infectează sistemul nervos central și apar simptomele clinice, rabia este fatală în 100% din cazuri.
  • Cu toate acestea, decesele cauzate de rabie pot fi prevenite cu profilaxia post-expunere promptă (PEP) prin oprirea virusului să ajungă la sistemul nervos central. PEP constă în spălarea completă a rănilor, administrarea unui curs de vaccin antirabic uman și, atunci când este indicat, imunoglobuline antirabice (RIG).
  • Dacă o persoană este mușcată sau zgâriată de un animal potențial turbat, ar trebui să solicite imediat și întotdeauna îngrijire PEP.
  • OMS și partenerii săi la nivel mondial urmăresc să pună capăt deceselor umane cauzate de rabia mediată de câini printr-o abordare cuprinzătoare One Health care promovează vaccinarea în masă a câinilor, asigurând accesul la PEP, instruirea personalului medical, supravegherea îmbunătățită și prevenirea mușcăturii prin conștientizarea comunității.

În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt rare (în perioada 2003-2023 – 2 cazuri), însă aceasta rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică din țară și gravitatea acestei boli.

În țara noastră, acordarea asistenţei antirabice este asigurată de medicii chirurgi și traumatologi, responsabili de aceasta. Anual, în instituţiile medicale se adresează 4500-5000 persoane mușcate de diferite categorii de animale.

Conform datelor raportate în adresa ANSP de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), în primele șase luni ale anului curent, au fost examinate 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la șase dintre acestea (o pisică, doi câini, două bovine și o vulpe) în r-le Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi. Astfel, animalele domestice sunt antrenate în procesul epizootic, ceea ce denotă apropierea surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, fapt ce creează condiții de apariţie a cazurilor de rabie umană.

Recomandăm următoarele măsuri de comportament, atât cu animalele sălbatice, cât şi cu cele domestice:

  • evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâierea lor, hrănirea);
  • abţinerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic;
  • limitarea accesului acestora în locurile de întreţinere a animalelor agricole;
  • vaccinarea animalelor de companie, iar, în caz de îmbolnăvire, adresarea la medicul veterinar;
  • persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a circa 50-70% din cantitatea de virus din rană;

 

În cazul în care ați fost agresat de orice animal, urmați aceste sfaturi:

  • spălați din abundență timp de 10 – 15 min cu apă și săpun locul mușcăturii;
  • prelucrați marginile rănii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%. Aceste acțiuni asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic;
  • adresați-vă la cea mai apropiată instituție medicală pentru a primi la necesitate tratamentul curativ-profilactic antirabic;
  • comunicați informația disponibilă despre animalul agresor pentru luarea măsurilor necesare de reducere a riscului de răspândire a bolii la alte persoane și animale.

Adresarea la timp după asistenţa antirabică şi urmarea tratamentului curativ-profilactic este unica șansă de a supraviețui în caz de infectare cu rabie!

Persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.

 

 

 

Ex. Diana Panfilii