Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitei

Ziua Mondială a Hepatitei (ZMH) este o oportunitate excelentă pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la hepatitele virale și de a încuraja o schimbare reală în scopul facilitării serviciilor de prevenire, diagnostic și tratament la nivel global.

Tema evenimentului pentru al doilea an consecutiv este „Hepatita nu poate aștepta” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatitele virale, ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

La nivel mondial virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.

Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, testare, tratament antiviral și informare și conștientizare. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, prevede reducerea apariției cazurilor noi de hepatită virală cu 90% și deceselor cu 65% în perioada 2016-2030. Tratament pentru vindecarea infecției cronice cu virusul hepatitei C au primit 9,4 milioane de persoane, constituind astfel o creștere de aproape 10 ori față de valoarea inițială de 1 milion la sfârșitul anului 2015.

Conform datelor statistice în republică, în anul 2021 au fost înregistrate în total 1888 cazuri (a. 2020-1422) de hepatite virale, inclusiv 42 (2,2%) (a. 2020-33 (2,3 %) cazuri  forme acute și 1846 (97,8%) (a. 2020- 1389 (97,7%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate – 1287 (68,2%) sunt hepatite virale B, C și D, 560 (29,7%) cazuri purtători de AgHBs, 18 (0,9%) cazuri hepatită virală A și 20 (1,1%) cazuri alte hepatite virale.

Indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 10,6 cazuri la 100 mii populaţie în anul 2004 până la 0,27 cazuri în anul 2021, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 2,95 cazuri până la 0,30 cazuri și prin hepatita virală D co-infecție și suprainfecție – de la 0,22 cazuri până la 0,02 cazuri.

În formele cronice, indicele morbidităţii prin hepatita virală B cronică cu Delta antigen primar depistată s-a redus de la 1,39 cazuri la 100 mii populaţie în anul 2011 până la 1,10 cazuri în anul 2021, prin hepatita virală B cronică fără Delta antigen primar depistată de la 17,16 cazuri până la 11,27 cazuri, iar prin hepatita virală C cronică a crescut de la 17,18 cazuri până la 19,13 cazuri, respectiv.

Prevalența hepatitei virale B a sporit de la 791,82 la 100 mii populație în 2017 la 841,43 în 2021 și a hepatitei virale C de la 441,17 la 450,32, respectiv.

În 5 luni curente au fost înregistrate 8 cazuri (inclusiv MD-8) de hepatită virală C acută, 183 cazuri (MD-165, MS-18) de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 14 cazuri (MD-14) de hepatită virală B cu Delta antigen și 414 cazuri (MD-212, MS-202) cu hepatită virală C cronică. Cazuri de hepatită virală B acută nu au fost notificate.

În instituțiile medico-sanitare din teritoriile de pe malul drept, în anul 2021 s-au înregistrat cumulativ 47574 pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D, inclusiv: provocate de virusul hepatitic B – 29943 pacienți, de virusul hepatitic C – 16025 pacienți, de virusul hepatitic D- 1606 pacienți și cumulativ 4476 pacienți cu ciroze hepatice virale B, C și D, inclusiv provocate de virusurul hepatitic B -2176 pacienți, de virusurul hepatitic C -1927 pacienți și de virusurul hepatitic D -373 pacienți.

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

În republică este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare, de asemenea pentru asigurarea siguranței injecțiilor. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

În anul 2020 a fost implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populației la testare. În anul 2021 au fost testate cu TRD la hepatita virală B 77813 persoane, la hepatita virală C 69556 persoane, dintre care 2941 (3,8 %) și 3058 (4,4 %) respectiv, au avut rezultatul pozitiv.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actele normative în vigoare. Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2020, au fost incluși în tratament antiviral 24624 pacienți, din care 19290 pacienți cu HCV și 5334 pacienți cu HBV/HDV. Ca urmare a administrării medicamentelor antivirale au finisat tratamentul 20141 pacienți cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C și D. Respectiv, cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale C – 17469 pacienți, cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B – 1891 pacienți și cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale D – 781 pacienți.

În populațiile-cheie (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului și bărbații care practică sex cu bărbați) se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.

Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2022 oferă o oportunitate pentru a îmbunătăți cunoștințele populației despre prevenirea hepatitelor virale, promovarea vaccinării contra hepatitei virale B, îmbunătățirea accesului la serviciile de testare și tratament.

Mesaje cheie:

 Pentru populație:

  • Nu amânați testarea la hepatite! Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament și îngrijire eficace.
  • Imunizarea împotriva hepatitei virale B este una din intervențiile de bază în prevenirea și consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Astfel, persoanele nevaccinate abia așteaptă să se vaccineze împotriva hepatitei virale B.
  • Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C și este disponibil gratis din bugetul de stat. Astfel, dacă aveți diagnosticul stabilit de hepatită virală B și/sau C, adresați-vă la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.
  • Hepatitele virale B și C prezintă o problemă pentru populațiile cu risc sporit de infectare – persoanele utilizatoare de droguri injectabile, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Populațiile cu risc sporit de infectare – acționați acum și beneficiați de Programele de Reducere a Riscurilor asociate consumului de droguri sau comportamentului sexual riscant/periculos.

Pentru prestatori de servicii medicale:

  • Sporiți accesul la serviciile de vaccinare, testare și tratament la hepatitele virale. Îngrijirea celor mai vulnerabile persoane cu hepatită abia așteaptă. Fie că sunt copii mici sau oameni care-și injectează droguri, unii oameni sunt mai expuși riscului – viața lor contează.
  • Asigurați  informarea, educarea și formarea comportamentului inofensiv al populației pentru prevenirea hepatitelor virale.
  • Acoperirea medicală universală pentru toate persoanele cu hepatită este esențială. A începe acum – înseamnă a salva vieți. Aplicați precauțiile de securitate standard la acordarea asistenței medicale tuturor pacienților, indiferent de statutul  de infectare, pentru a preveni transmiterea nozocomială a infecției.

Agenția Națională pentru Sănătate Public