Ziua Mondială a sănătății orale – 20 martie 2025

 

În fiecare an, în data de 20 martie, la nivel internaţional este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii Orale. Această zi pune accentul pe importanța unei sănătăți orale cât mai bune, crește fradul de informare cu privire la bolile cavității orale și încurajează oamenii să aibă o igienă dentară corespunzătoare.

Ziua mondială a sănătății orale a lansat anul precedent o campanie pe o durată de trei ani, care în 2025,  pune accentul pe conexiunea gură-minte, cu sloganul „O gură fericită este… O minte fericită”. Campania va aborda un alt subiect vital: conexiunea dintre sănătatea orală și bunăstarea mentală.

Mesajele cheie ale Campaniei

Nici o durere nu poatene doboare

Bolile bucale pot provoca durere, disconfort, infecții și pot perturba tiparele de alimentație și somn, toate acestea putând afecta negativ atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Aceste probleme pot duce, de asemenea, la ratarea serviciului sau a școlii, afectând locul de muncă și performanța academică. Din fericire, majoritatea bolilor bucale pot fi prevenite, ceea ce înseamnă că durerea și infecțiile pot fi evitate.

Stima de sine și încredere

O sănătate orală bună poate crește atât stima de sine, cât și încrederea în sine. A ne simți bine în privința zâmbetului poate îmbunătăți modul în care ne privim, contribuind la o stare de spirit pozitivă.

Bunăstarea socială

Relațiile sănătoase și interacțiunile semnificative sunt esențiale pentru o minte fericită.

Menținerea unei sănătăți orale bune poate spori încrederea în mediile sociale, încurajând să ne implicăm în interacțiuni, mai degrabă decât să le evităm din cauza durerii sau a jenei.

Calitatea vieții

O gură sănătoasă permite să ne bucurăm de viață – indiferent dacă este vorba de a mânca, de a vorbi sau de a râde – fără disconfort sau îngrijorare.

Îmbunătățește capacitatea de a ne angaja în activitățile zilnice cu ușurință și încredere.

Sănătatea creierului

O sănătate orală bună înseamnă mai puține bacterii dăunătoare, care pot susține o sănătate mai bună a creierului – legând o gură fericită de bunăstarea cognitivă.

Zâmbim mai mult

Acoperirea gurii sau reținerea zâmbetului poate influența atât modul în care ne simțim, cât și modul în care ne percep alții. Zâmbetul nu reflectă doar fericirea, ci sporește și bunăstarea emoțională. O gură sănătoasă poate oferi încrederea de a zâmbi mai des, îmbunătățind starea generală de spirit și starea mentală.

Generații viitoare mai luminoase

Insuflarea unor obiceiuri bune de sănătate orală la copii îi ajută să se pregătească pentru succes, contribuind atât la un zâmbet mai sănătos, cât și la un viitor mai luminos. Aceste obiceiuri nu numai că le susțin sănătatea fizică, ci contribuie și la bunăstarea lor generală pe măsură ce cresc.

Sănătatea bucală este un drept nu un privilegiu

Există inegalități majore în domeniul sănătății orale, atât în interiorul țărilor, cât și între țări și, deși bolile orale sunt în mare măsură prevenite, povara globală rămâne inacceptabil de mare.

 

Cei săraci și dezavantajați din societate suferă de un nivel disproporționat de înalt de îmbolnăvire, îngrijirea adecvată și accesibilă nu este accesibilă tuturor și rămâne de implementat o prevenire eficientă a bolilor bucale la nivel de populație.

Bolile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru multe țări și au un impact negativ asupra oamenilor de-a lungul vieții. Bolile bucale duc la durere și disconfort, izolarea socială și pierderea încrederii în sine și sunt adesea legate de alte probleme grave de sănătate.

Povara bolilor bucale este în creștere, în special în țările cu venituri mici și medii. O bună sănătate orală este esențială pentru a mânca, a respira și a vorbi și contribuie la sănătatea generală. Durerea și disconfortul asociate cu bolile bucale îngreunează concentrarea, pot determina oamenii să rateze școala sau serviciul și pot duce la izolarea socială. Lăsat netratat, impactul asupra sănătății al bolilor bucale poate fi sever.

Fapte cheie

  • Bolile bucale, deși pot fi prevenite în mare măsură, reprezintă o povară majoră pentru sănătate pentru multe țări și afectează oamenii de-a lungul vieții, provocând durere, disconfort și chiar moarte.
  • Se estimează că bolile bucale afectează aproape 3,5  miliarde de oameni.
  • Cariile dentare netratate la dinții permanenți sunt cea mai frecventă afecțiune de sănătate.
  • Prevenirea și tratamentul afecțiunilor de sănătate orală sunt costisitoare și, de obicei, nu fac parte din pachetele de beneficii ale acoperirii universale de sănătate  naționale.
  • Majoritatea țărilor cu venituri mici și medii nu au suficiente servicii disponibile pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor de sănătate orală.
  • Bolile bucale sunt cauzate de o serie de factori de risc modificabili comuni multor boli netransmisibile, inclusiv consumul de zahăr, consumul de tutun, consumul de alcool și igiena orală precară, determinanții sociali și comerciali care stau la baza acestora.

Majoritatea afecțiunilor de sănătate orală sunt în mare măsură prevenite și pot fi tratate în stadiile incipiente. Cele mai multe cazuri sunt cariile dentare, bolile parodontale, pierderea dinților și cancerele bucale. Alte afecțiuni orale de importanță pentru sănătatea publică sunt crăpăturile orofaciale, noma (boală gangrenoasă severă care debutează în cavitatea bucală și afectează mai ales copiii) și traumatismele oro-dentare.

Prevalența principalelor boli orale continuă să crească la nivel global odată cu creșterea urbanizării și schimbările condițiilor de viață. Acest lucru se datorează în primul rând expunerii inadecvate la fluor (în alimentarea cu apă și produsele de igienă orală, cum ar fi pasta de dinți), disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr și accesul redus la serviciile de îngrijire orală în comunitate. Comercializarea alimentelor și a băuturilor bogate în zahăr, precum și a tutunului și a alcoolului, au condus la un consum în creștere de produse care contribuie la afecțiunile de sănătate orală și la alte boli netransmisibile.

S-a estimat că bolile bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, 3 din 4 persoane afectate trăind în țări cu venituri medii. La nivel global, se estimează că 2 miliarde de oameni suferă de carie de dinți permanenți și 514 milioane de copii suferă de carie de dinți primari.

Bolile bucale sunt din ce în ce mai recunoscute ca fiind una dintre cele mai răspândite afecțiuni în Europa, afectând aproape jumătate din populația europeană. În ciuda prevalenței ridicate, acoperirea legală a îngrijirii stomatologice este limitată în multe țări europene, așa cum demonstrează pachetele de servicii restrânse și finanțarea privată ridicată în comparație cu alte servicii de sănătate.

Factorii de risc

Cele mai multe boli și afecțiuni orale au în comun factori de risc modificabili, cum ar fi consumul de tutun, consumul de alcool și o dietă nesănătoasă, bogată în zaharuri libere, care sunt comune celor 4 BNT principale (boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet).

În plus, diabetul a fost legat într-un mod reciproc de dezvoltarea și progresia bolii parodontale. Există, de asemenea, o legătură cauzală între consumul ridicat de zahăr și diabet, obezitate și cariile dentare.

Inegalități în sănătatea orală

Bolile bucale afectează în mod disproporționat membrii săraci și dezavantajați din punct de vedere social ai societății. Există o asociere foarte puternică și consistentă între statutul socioeconomic (venit, ocupație și nivel de educație) și prevalența și severitatea bolilor bucale. Această asociere există de la copilărie timpurie până la vârsta înaintată și în rândul populațiilor din țările cu venituri mari, medii și mici.

În Republica Moldova, se observă o tendință de creștere a vizitelor la stomatologi a populației de la 52,6 la 100 mii populație în 2022, la 58,0 în 2023.  La copii de vârsta -17 ani numărul de vizite la stomatologi a constituit în anul 2023 – 94,0 vizite, în 2022 – 82,1 vizite la 100 mii locuitori.  De asemenea, a crescut ponderea adulților și a copiilor implicați în programe de profilaxie, ajungând la 16,9% la adulți în 2023, respectiv 14,1% în a. 2022, la copii de vâsta 0-17 ani în 2023 a constituit 55,4% și respectiv, 45,2%, în a.2022.

Potrivit datelor Studiului prevalenței factorilor de risc ai BNT (STEPS, 2021), 86,5% dintre adulți de 18 – 69 ani au menționat că se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi (91,4% printre femei și 81,6% printre bărbați.). În total, 33,8% din adulți au consultat medicul stomatolog în ultimele 12 luni (40,2% printre femei și 27,3% printre bărbați).

Conform datelor Studiului “Comportamentele de sănătate a adolescenților în context de criză” (HBSC, 2022), 44% de adolescenți cu vârsta 11-17 ani se spală pe dinți mai des decât o dată pe zi, respectiv în 2018 – 43%.

Prevenția este cheia

Toată lumea merită o gură fericită, fără boli bucale. Vrem oameni care zâmbesc atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară.

Igienă orală bună

Periați dinții cu pastă de dinți cu fluor de două ori pe zi timp de cel puțin 2 minute. Asigurați-vă că curățați între dinți, de asemenea, folosiți ață dentară sau periuțe interdentare.

Vizite la dentist

Controalele regulate permit medicilor stomatologi să detecteze și să trateze problemele din timp. Nu lăsați anxietatea dentară să vă rețină; prioritizarea sănătății  orale aduce beneficii bunăstării mentale pe termen lung. Discutați cu medicul dentist pentru a ajuta să treceți de anxietate.

Purtați dispozitiv de protecție

Utilizați echipament de protecție atunci când faceți sport și călătoriți pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de răni faciale).

 Opriți consumul de tutun

Tutunul poate duce la cancer oral, iar combinația dintre fumat și consumul de alcool crește și mai mult acest risc.

Evitați gustările cu zahăr

Consumul frecvent de zahăr pe parcursul zilei crește riscul cariilor dentare.

Evitați consumul de alcool

Consumul abuziv de alcool este strâns legat de un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Dieta sanatoasă

Zahărul este o cauză principală a cariilor dentare. Mâncați mese bine echilibrate și înlocuiți băuturile dulci cu apă.

 

Un nou document, Strategia globală și planul de acțiune privind sănătatea orală 2023–2030, a fost lansat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care conține setul complet de politici care definesc agenda globală de sănătate orală a OMS pentru 2030. Împreună, aceste documente de politică stabilesc calea pentru a aborda provocările cu care se confruntă comunitățile din întreaga lume și pledează pentru consolidarea integrării sănătății orale în pachetele de beneficii privind bolile netransmisibile și acoperirea universală a sănătății.