Oricine se poate îneca, nimeni nu ar trebui să se înece
Oricine se poate îneca, dar înecul întotdeauna poate fi prevenit. Cu toate acestea, în fiecare an, aproape un sfert de milion de oameni își pierd viața din cauza înecului, iar aproape 82.000 dintre ei sunt copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 14 ani.
Înecul este brusc, tăcut și șocant, oamenii adesea nu își dau seama ce se întâmplă până nu este prea târziu.
25 iulie este Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, o zi declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu un accent deosebit pe prevenirea producerii înecurilor.
În această zi, guvernele, organizațiile și indivizii se reunesc pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a susține măsuri dovedite, cum ar fi instalarea de bariere, predarea siguranței apei și îmbunătățirea abilităților de salvare.
Înecul este procesul prin care se confruntă o insuficiență respiratorie prin scufundare/imersie în lichid. Rezultatele sunt clasificate ca deces, morbiditate și lipsă de morbiditate. Înecul este una dintre principalele cauze de deces accidental, în special în rândul copiilor și tinerilor. Creșterea gradului de conștientizare și educarea publicului poate reduce semnificativ aceste incidente tragice.
Înecul este a treia cauză a deceselor accidentale, reprezentând 7% dintre astfel de decese.Peste 90% dintre decesele prin înec au loc în râuri, lacuri, fântâni, vase de stocare a apei menajere și piscine în țările cu venituri mici și medii, copiii și adolescenții din zonele rurale fiind afectați în mod disproporționat.
Regiunile Pacificului de Vest și Asia de Sud-Est se confruntă cu mai mult de jumătate din toate incidentele de înec la nivel global.
În Regiunea OMS Europa, înecul ucide aproximativ 20 000 de oameni în fiecare an. Aceasta poate părea o mică parte din povara globală totală, dar este încă a doua cauză de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.
Înecul este, de asemenea, o problemă crucială de echitate, cu o variație de 20 de ori a ratelor mortalității în cele 53 de țări din regiune, țările din est, în general, cu cele mai mari rate.
Nu în ultimul rând, este criza migrației și legăturile acesteia cu înecul.
În medie, 3,5 oameni se îneacă la fiecare oră în Europa. Mii de oameni suferă pe tot parcursul vieții din cauza unor leziuni cerebrale ca urmare a accidentelor de înec care nu sunt fatale. În mai 2023, Adunarea Mondială a Sănătății, reflectând acțiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite din 2021, a adoptat o rezoluție de referință privind prevenirea înecului, susținută de 72 de țări, inclusiv 42 din cele 53 de țări din Regiunea Europeană.
Dezastrele legate de inundații afectează din ce în ce mai mult milioane de oameni la nivel global, în parte din cauza escaladării impactului negativ al schimbărilor climatice, iar înecul este principala cauză a deceselor în timpul inundațiilor.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Prevenirii înecului, OMS lansează investiții în prevenirea înecului, care arată cum doar două acțiuni – investiția în îngrijirea copiilor de vârstă preșcolară și predarea abilităților de bază de înot copiilor de vârstă școlară – ar putea proteja milioane de vieți. Fiecare dolar investit în aceste acțiuni poate aduce beneficii de până la nouă ori valoarea inițială.
Până în 2050, investițiile globale sporite în doar două măsuri ar putea salva viețile a peste 774 000 de copii, ar putea preveni înecurile a aproape 1 milion de copii și ar putea preveni rănile grave și care limitează viața pentru 178 000 de victime ale înecului.
De asemenea, ar putea preveni potențiale pierderi economice de peste 400 de miliarde USD în țările cu venituri mici și medii, cu o povară mare, și ar putea oferi beneficii cumulate evaluate la aproximativ 9 USD pentru fiecare USD 1 investit.
Factori de risc:
- Vârsta: La nivel global, cele mai mari rate de înec sunt în rândul copiilor între 1 și 4 ani, urmați de copiii cu vârsta între 5 și 9 ani.
- Sex: bărbații sunt în special expuși riscului de a se îneca, cu o rată de mortalitate de două ori mai mare decât cea a femeilor. Ei sunt mai susceptibili de a fi spitalizați decât femeile pentru înec non-fatal. Ratele mai mari de înec în rândul bărbaților se datorează expunerii crescute la apă și comportamentului mai riscant, cum ar fi înotul singur, consumul de alcool înainte de a înota singur și plimbarea cu barca.
- Accesul la apă: Accesul sporit la apă este un alt factor de risc pentru înec. Persoanele cu ocupații precum pescuitul sunt mai predispuse la înec. Copiii care locuiesc în apropierea surselor de apă deschise, cum ar fi șanțurile, iazurile, canalele de irigare sau piscinele sunt expuși în special.
- Dezastre de inundații: înecurile reprezintă 75% din decesele în dezastrele de inundații. Dezastrele de inundații devin atât mai frecvente, cât și mai grave și este de așteptat ca această tendință să continue ca parte a schimbărilor climatice. Riscurile de înecare cresc odată cu inundațiile, în special în țările cu venituri mici și medii, unde oamenii trăiesc în zone predispuse la inundații, iar capacitatea de a avertiza, evacua sau proteja comunitățile de inundații este slabă sau doar în curs de dezvoltare.
- Călătorie pe apă: naveta zilnică și călătoriile efectuate de migranți sau solicitanții de azil au loc adesea pe nave supraaglomerate, nesigure, lipsite de echipamente de siguranță sau sunt operate de personal neinstruit în abordarea incidentelor de transport sau navigație. Personalul aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor reprezintă, de asemenea, un risc.
- Alti factori de risc:
- Bebelușii lăsați nesupravegheați sau singuri cu un alt copil în preajma apei.
- consumul de alcool, lângă sau în apă.
- afecțiuni medicale, cum ar fi epilepsia.
- turiști nefamiliarizați cu riscurile și caracteristicile locale ale apei.
OMS atrage atenția asupra unor intervenții de prevenire a înecului cu costuri reduse care pot reduce drastic riscul de înec. Acestea includ:
- Înscrierea la un curs de înot și siguranță în apă. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii cu vârsta de 6 ani și peste. Înotul nu este doar o abilitate pentru viață, dar este și o modalitate excelentă de a rămâne în formă și activ.
- Instruirea cum se efectuează salvarea și resuscitarea. Supraviețuirea după înec se îmbunătățește foarte mult dacă resuscitarea cardiopulmonară este efectuată de îndată ce o persoană este scoasă din apă.
- Asigurarea că întotdeauna copiii sunt supravegheați în mod constant de un adult responsabil atunci când sunt în preajma apei. Fie în apropierea unui iaz, râu, plajă, piscină sau cadă, este necesară supravegherea de un adult pentru asigurarea că copiii se pot bucura de apă în siguranță.
- Purtarea întotdeauna a unei veste de salvare în timpul călătoriei pe apă. Purtarea unei veste de salvare în orice moment al călătoriei pe apă este importantă pentru persoanele cu toate nivelurile de abilități de înot.
- Informarea despre condițiile meteorologice și asigurarea că orice barcă în care are loc călătoria are echipament de siguranță adecvat și este în stare bună.
Aveți o istorie despre secundele dinaintea și din timpul unui incident de înec? La ce ați fost martor?
Au existat măsuri eficiente pe care le-ați luat, care au împiedicat producerea înecului?
Ați putea să dai un sfat familiei și prietenilor despre prevenirea înecului?
În această Zi mondială de prevenire a înecului, invităm pe toată lumea să împărtășească istorii despre prevenirea înecului pe rețelele sociale. Astfel putem să creștem gradul de conștientizare cu privire la măsurile eficiente care au ajutat la salvarea unei vieți de la înec.
Câteva exemple includ:
- supravegheați copiii în timp ce aceștia sunt lângă apă.
- Verificați prognoza meteo înainte de a merge cu barca.
- Alegeți de a nu consuma alcool sau droguri înainte de a intra în apă.
- Puneți vesta de salvare la pescuit.
- Asigurați-vă că piscinele sunt împrejmuite și accesul controlat.
Cum vă protejați de înec:
Păstrați-vă în siguranță
Învațați abilități de înot și supraviețuire în siguranță în apă.
Înotați întotdeauna cu ceilalți.
Respectați toate semnele de siguranță și steaguri de avertizare.
Nu intrați niciodată în apă după ce ați consumat alcool.
Aflați cum și când să folosiți o vestă de salvare.
Înotați în zonele cu salvamari.
Cunoașteți condițiile de apă și vremea înainte de a intra în apă.
Păstrați-i pe alții în siguranță
Ajutați și încurajați pe alții, în special copiii, să învețe înotul și siguranța apei, tehnici de supraviețuire.
Înotați în zonele cu salvamari.
Stabiliți reguli de siguranță a apei.
Acordați întotdeauna o atenție constantă copiilor pe care îi supravegheați în sau lângă apă.
Aflați cum și când să folosiți vestele de salvare, în special cu copiii.
Învațați primul ajutor în caz de înec.
Învațați modalități sigure de a-i salva pe alții fără a vă pune în pericol.
Respectați toate semnele de siguranță și steaguri de avertizare.
Cum vă puteți proteja copilul?
– Supravegheați-l chiar dacă știe să înoate;
– Însoțiți-l în apă: la mare, în parcuri acvatice, în piscine, în zonele cu tobogane;
– Alegeți doar locuri de scăldat autorizate și amenajate corespunzător;
– Nu pierdeți copilul din câmpul vizual nici măcar o secundă.
Înecul nu trebuie să fie un accident sau o soartă. Știm că este prevenibil, folosind soluții eficiente, cost eficiente. Secundele pot salva o viață.
În Republica Moldova, conform datelor statistice în anul 2022 au fost înregistrate 78 cazuri de înec, comparative cu 2021 – 112 cazuru de înec.
La copii cu vîrsta 0 – 17 ani au fost înregistrate în anul 2022 – 15 cazuri de înec, în anul 2021 – 18 cazuri.
Ex: V.Prisacari