
Ziua Mondială a apei – 22 martie 2025
cu tema „Conservarea ghețarilor”
Ziua Mondială a Apei, marcată pe 22 martie în fiecare an din 1993, este un eveniment al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei dulci și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă. Este vorba despre luarea de măsuri pentru a aborda criza globală a apei. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a sprijini realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.
În fiecare an, UN-Water – mecanismul de coordonare al ONU privind apă și canalizare – stabilește tema Zilei Mondiale a Apei. Ziua Mondială a Apei 2025 se concentrează pe conservarea ghețarilor, subliniind necesitatea unei acțiuni globale pentru gestionarea durabilă a apei de topire și reducerea emisiilor, asigurând resursele vitale de apă pentru viitor.
În 2025, tema a Zilei Mondiale a Apei este „Conservarea ghețarilor” , o problemă vitală în contextul schimbărilor climatice. Ghețarii se topesc într-un ritm alarmant, afectând ciclul apei și expunând miliarde de oameni la riscuri precum: inundații, secete și creșterea nivelului mării.
Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Apei 2025
- Ghețarii se topesc mai repede ca niciodată. Pe măsură ce planeta se încălzește din cauza schimbărilor climatice, lumea noastră înghețată se micșorează, făcând ciclul apei mai imprevizibil și extrem.
- Retragerea glaciară amenință cu devastare. Pentru miliarde de oameni, fluxurile de apă de topire se schimbă, provocând inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării și daune ecosistemelor.
- Conservarea ghețarilor este o strategie de supraviețuire. Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a gestiona apa de topire în mod mai durabil pentru oameni și planetă.
Prima Zi Mondială a Ghețarilor și Ziua Mondială a Apei va fi marcată cu un eveniment la nivel înalt care va avea loc la Paris și New York în perioada 20-21 martie 2025.
Campania globală din 2025 pentru Ziua Mondială a Ghețarilor și Ziua Mondială a Apei va evidenția diferite efecte ale schimbărilor ghețarilor asupra comunităților și ecosistemelor din aval, precum și nevoia urgentă de a dezvolta strategii de adaptare legate de apă în zonele afectate de micșorarea sau dispariția ghețarilor, mai multă cooperare transfrontalieră și angajament comunității, alături de sprijinul continuu pentru reducerea ambițioasă a consumului de combustibili fosili.
Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), ghețarii se află acum într-un moment critic. Aceste formațiuni masive de gheață, care acoperă peste 700.000 km² și rețin aproape 70% din apa dulce a planetei, se retrag rapid din cauza schimbărilor climatice. În 2023, ghețarii au înregistrat cea mai mare pierdere de masă din ultimele cinci decenii, iar 2024 a fost cel mai cald an înregistrat. În prezent, 50 de situri UNESCO din Patrimoniul Mondial includ ghețari. Estimările arată că, indiferent de măsurile luate, o treime dintre acești ghețari ar putea dispărea complet până în 2050. Aproape 2 miliarde de oameni se bazează pe apa din ghețari, topirea zăpezii și scurgerile montane pentru băut, agricultură și producția de energie. Topirea crescută a ghețarilor contribuie semnificativ la creșterea nivelului mării la nivel global, nivelul mării de astăzi cu aproximativ 20 cm mai mare decât în 1900. Limitarea încălzirii globale la 1,5°C ar putea salva ghețarii în două treimi din teritoriul Patrimoniului Mondial.
OMM avertizează că, fără măsuri urgente, milioane de oameni se vor confrunta cu crize severe ale apei, punând în pericol atât echilibrul ecosistemelor, cât și accesul populației la apă potabilă. Iar cum rolul apei în organism este vital, orice deficit de apă dulce poate avea consecințe grave asupra sănătății globale.
Ziua Mondială a apei 2025 își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la provocările create de topirea ghețarilor și solicită comunității globale să accelereze reducerea emisiilor de carbon și să implementeze strategii locale de adaptare la ghețarii în scădere și incertitudinile fluxurilor de apă.
Situația actuală este agravată de schimbările climatice, creșterea populației, poluare și infrastructura insuficientă. Acesta este motivul pentru care trebuie puse în aplicare măsuri eficiente de control al apei.
Organizația Națiunilor Unite avertizează tot mai frecvent asupra topirii accelerate a ghețarilor, subliniind efectele devastatoare ale schimbărilor climatice asupra mediului și resurselor vitale, precum apa dulce. Cu o pierdere semnificativă de volum în ultimele decenii, ghețarii rămân esențiali pentru echilibrul climatic global și aprovizionarea cu apă pentru miliarde de oameni. Protejarea lor este urgentă pentru a evita colapsul. Unul dintre cele mai alarmante efecte ale topirii ghețarilor este pierderea ireversibilă a unei surse vitale de apă dulce. Ghețarii și calotele glaciare depozitează aproximativ 70% din apa dulce a planetei, conform datelor Organizației Mondiale Meteorologice (OMM). Această apă alimentează râuri și lacuri, susținând milioane de oameni, agricultura și ecosistemele naturale din întreaga lume.
Pe termen lung, dispariția ghețarilor va reduce semnificativ disponibilitatea apei, afectând milioane de oameni și punând în pericol aprovizionarea cu apă dulce. În plus, topirea rapidă a ghețarilor poate elibera o cantitate mare de apă, provocând inundații catastrofale și alunecări de teren.
Protejarea ghețarilor devine astfel esențială pentru salvarea surselor de apă dulce și menținerea echilibrului ecologic al planetei. Topirea ghețarilor nu afectează doar resursele naturale, ci are consecințe profunde asupra economiei globale. În plus, ghețarii joacă un rol crucial în reglarea nivelului mării. Topirea lor contribuie la creșterea nivelului oceanic, ceea ce pune în pericol comunitățile costiere și insulele joase.Această problemă va genera costuri uriașe pentru adaptare, relocare și protecție împotriva fenomenelor extreme.
Un ghețar este un râu de gheață, adesea acoperit de zăpadă, care se deplasează încet pe o vale din zonele muntoase, cu apele sale de topire curgând în aval.
De ce sunt importanți ghețarii?
Ghețarii sunt esențiali pentru ciclul apei. Ei furnizează rezerve esențiale de apă dulce pentru apă potabilă și sisteme de canalizare, agricultură, industrie, producție de energie curată și ecosisteme sănătoase. Ghețarii contribuie, de asemenea, la circulația oceanică, reglând căldura, dioxidul de carbon și nutrienții care susțin rețelele trofice de pe tot globul. Reflectând cantități mari de radiație solară în spațiu, ghețarii ajută la răcirea Pământului, acționând ca un scut natural împotriva încălzirii excesive.
Ce se întâmplă cu ghețarii? Ghețarii se topesc mai repede decât oricând. Ghețarii sunt formați de obicei de zăpadă în timpul iernii și pierd gheața în timpul verii. Temperaturile mai ridicate din cauza schimbărilor climatice duc la o vară mai lungă și perioade de iarnă mai scurte, valuri de căldură în timpul verilor, mai puțină zăpadă și mai multă ploaie. Schimbările ghețarilor pot avea un impact grav asupra comunităților și ecosistemelor, crescând riscul geohazardelor, schimbând disponibilitatea regională a apei și contribuind la creșterea nivelului mării la nivel global.
Cum putem spune că ghețarii se schimbă?
De mai bine de 130 de ani, ghețarii de pe tot globul au fost monitorizați sistematic cu măsurători anuale pe teren și prin diferite tehnici de teledetecție. Seturile de date globale și informațiile despre ghețari sunt cruciale pentru evaluările științifice, precum și pentru deciziile politice privind strategiile de adaptare și atenuare.
Ce se face pentru adaptare și atenuare?
Mai este timp să protejăm și să conservăm ghețarii, ca surse vitale de apă dulce și stabilizatori ai climei, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin adoptarea de strategii transformatoare de adaptare și atenuare.
ONU a subliniat mai multe strategii pentru atenuarea și adaptarea la impactul schimbărilor climatice asupra ghețarilor:
- Reducerea emisiilor globale: Necesitatea urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale este vitală pentru a încetini topirea ghețarilor și a reduce riscurile asociate, cum ar fi creșterea nivelului mării, lipsa de apă dulce, inundații sau alunecări de teren.
- Consolidarea managementului resurselor de apă: Gestionarea scurgerii glaciare este esențială pentru prevenirea atât a penuriei de apă, cât și a inundațiilor excesive. Există o nevoie urgentă de îmbunătățire a infrastructurii de apă în multe zone pentru a stoca apa sezonieră de topire glaciară și pentru ca țările să își îmbunătățească eficiența apei și sistemele de reutilizare.
- Planificarea adaptării pentru comunitățile vulnerabile: sunt necesare strategii de adaptare cuprinzătoare pentru populațiile care se bazează pe ghețari pentru apă. Aceasta include construirea de sisteme agricole mai rezistente, diversificarea economiilor locale și îmbunătățirea sistemelor de răspuns la dezastre în zonele amenințate de inundațiile cauzate de ghețari și de creșterea nivelului mării.
- Restaurarea ecosistemelor: Protejarea și restaurarea ecosistemelor din jurul ghețarilor ajută la stabilizarea fluxurilor de apă, menține biodiversitatea și sprijină adaptarea comunităților locale la modelele de apă în schimbare.
- Cooperare internațională: Pentru țările care împărtășesc resursele de apă transfrontaliere de la ghețari, schimbul de cunoștințe, date și strategii pentru conservarea apei este cheia pentru gestionarea impactului topirii ghețarilor la scară regională.
Pe lângă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, experții recomandă măsuri de adaptare la schimbările deja în curs. Printre acestea se numără:
1.Dezvoltarea unor sisteme avansate de monitorizare a ghețarilor pentru a evalua în timp real ritmul topirii;
2.Implementarea unor mecanisme de avertizare timpurie pentru fenomene extreme precum inundațiile glaciare;
3.Crearea unor politici naționale și internaționale care să prioritizeze protecția criosferei.
Ghețarii sunt mai mult decât niște minuni naturale, ei sunt cheia supraviețuirii noastre, iar fără o acțiune colectivă urgentă, viitorul ghețarilor și al planetei este în pericol!
Ex: V.Prisacari