Ziua Mondială a Rinichiului 10 martie 2022 – Sănătatea rinichilor pentru toți

       

Ziua Mondială a Rinichiului este o campanie globală care vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța rinichilor.Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului va avea loc pe 10 martie, cu genericul:“Sporiți cunoștințele pentru îngrijire mai bună a rinichilor”.

Ziua Mondială a Rinichiului 2022 își propune să promoveze Sănătatea Rinichilor pentru Toți. Obiectivul este de a crește educația și conștientizarea cu privire la sănătatea rinichilor pentru a reduce decalajul de cunoștințe la toate nivelurile de asistență medicală. Deoarece acest decalaj de cunoștințe reprimă lupta împotriva bolilor de rinichi și crește ratele inerente ale mortalității asociate.

Ziua Mondială a Rinichiului declară 2022 ca fiind anul „Sănătății rinichilor pentru toți” promovează munca în echipă globală în dezvoltarea strategiilor de reducere a decalajului în educația și alfabetizarea pentru sănătatea rinichilor.

Boala cronică de rinichi este frecventă și dăunătoare: 1 din 10 adulți din întreaga lume are boala cronică de rinichi, dacă este netratată poate fi mortală. În timp ce detectarea precoce permite îngrijirea și gestionarea bolii pentru a ajuta la prevenirea morbidității și mortalității și la îmbunătățirea eficienței costurilor și a durabilității, mortalitatea legată de bolile renale continuă să crească, se estimează că va fi a 5-ea principala cauză de deces până în 2040.

75 de milioane de persoane suferă de BRC în Europa. Ratele de mortalitate sunt îngrijorător de ridicate: 20% la primitorii de transplant renal și 21% la pacienții dializați. Mai mult, s-a raportat că leziunea renală acută (IRA) afectează 58%  dintre pacienții spitalizați cu COVID-19, cu o rată a mortalității asociată de peste 30%.

În Republica Moldova  conform datelor statistice incidenţa prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2020 –112,7 cazuri la 10 mii locuitori, 2019 – 182,4 cazuri la 10 mii locuitori.

Mortalitatea populației prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2020 –8,0 cazuri la 100 mii locuitori, 2019 – 7,3 cazuri la 100 mii locuitori.

Există o lacună persistentă și continuă a cunoștințelor despre boala cronică de rinichi, una care poate fi demonstrată la toate nivelurile de asistență medicală:

  • Comunitatea – Obstacolele pentru o mai bună înțelegere a sănătății rinichilor includ natura complexă a informațiilor despre bolile renale, gradul de conștientizare scăzut, cunoștințele limitate în materie de sănătate, disponibilitatea limitată a informațiilor despre boala cronică de rinichi și lipsa pregătirii pentru a învăța.
  • Lucrătorul din domeniul sănătății – O altă barieră de depășit pentru a asigura o mai mare conștientizare este o educație mai concentrată a medicilor, deoarece aceștia sunt responsabili de starea sănătății pacienților.
  • Factorii de decizie în domeniul sănătății publice – Boala cronică de rinichi este o amenințare globală pentru sănătatea publică, dar este insufficient identificată pe agendele guvernamentale de sănătate cu angajamente politice privind programele de boli netransmisibile concentrându-se în principal pe patru boli principale – boli cardiovasculare, cancer, diabet și boli respiratorii cronice.

De Ziua Mondială a rinichiului sesolicită tuturor din întreaga lume să fie nu numai conștienți de boală, ci și să cunoască care sunt măsurile de sănătate a rinichilor. De exemplu, care este tensiunea arterială și care sunt obiectivele tratamentului. Este o cauză care ne implică pe toți – medici, oameni de știință, asistente și alți furnizori de servicii medicale, pacienți, administratori, experți în politici de sănătate, oficiali guvernamentali, organizații de nefrologie și fundații.

Toți trebuie să fie conștienți de modalitățile în care o atenție sporită acordată rinichilor în cadrul politicilor guvernamentale poate duce la beneficii majore atât pentru pacienți, cât și pentru bugetele de îngrijire a sănătății prin:

  • Încurajarea publicului larg să adopte o dietă și stiluri de viață sănătoase (acces la apă sigură, exerciții fizice, alimentație sănătoasă, controlul tutunului și prevenirea schimbărilor climatice) pentru a menține o sănătate bună a rinichilor, pentru a menține funcția renală mai mult timp la cei cu BRC șia crește gradul de conștientizare asupra importanța rinichilor.
  • Extinderea educației pacienților cu boli de rinichi (inclusiv sfaturi practice privind dieta și stilul de viață) pentru a da putere pacienților, partenerilor de îngrijire și sistemelorde sprijin pentru a atinge rezultatele de sănătate și obiectivele de viață care sunt semnificative și importante pentru persoanele cu BRC, inclusiv insuficiența renală.
  • Cunoașterea dreptului pacienților și al îngrijitorilor pentru a fi capabili să evalueze, să înțeleagă și să utilizeze informațiile de sănătate legate de BRC.
  • Solicitarea informațiilor despre BRC în funcție de diferite niveluri de alfabetizare în domeniul sănătății.
  • Încurajarea și sprijinirea medicilor de asistență primară să își îmbunătățească recunoașterea și gestionarea pacienților cu IRC de la prevenirea și depistarea precoce a IRC până la prevenirea secundară și terțiară și îngrijirea insuficienței renale.
  • Integrarea IRC și prevenirea insuficienței renale în programele naționale privind bolile netransmisibile pentru servicii complete și integrate, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea detectării precoce și monitorizarea îngrijirii renale la nivel de țară.
  • Informarea factorilor de decizie despre impactul bolii renale și insuficienței renale asupra sănătății populației, bugetelor/sistemelor de asistență medicală, pentru a încuraja adoptarea de politici și alocarea de resurse care să abordeze povara globală a bolii renale și să asigure o viață bună cu boala de rinichi.

Ce este boala cronică de rinichi?

Boala cronică de rinichi este o pierdere progresivă a funcției renale pe o perioadă de luni sau ani.Fiecare dintre rinichi are aproximativ un milion de filtre minuscule, numite nefroni. Dacă nefronii sunt deteriorați, aceștia nu mai funcționează. Pentru o vreme, nefronii sănătoși își pot asuma munca suplimentară. Dar dacă daunele continuă, funcția renală scade. După un anumit moment, nefronii care au rămas nu pot filtra sângele suficient de bine pentru a ne menține sănătoși.

Când funcția renală scade sub un anumit punct, se numește insuficiență renală. Insuficiența renală afectează întregul corp și poate face să ne simțim foarte rău. Insuficiența renală netratată poate pune viața în pericol.

Ceea ce nu ar trebui să uitați:

  • Boala renală cronică precoce nu are semne sau simptome.
  • Boala cronică de rinichi de obicei nu dispare.
  • Boala de rinichi poate fi tratată. Cu cât se depistează mai precoce, cu atât șansele de a primi un tratament eficient sunt mai mari.
  • Testele de sânge și urină sunt folosite pentru a verifica dacă există boli de rinichi.
  • Boala de rinichi poate evolua spre insuficiență renală.

Bolile de rinichi sunt frecvente, dăunătoare și adesea tratabile

Frecvente: Între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afectare a rinichilor și în fiecare an milioane de oameni mor prematur din cauza complicațiilor legate de bolile cronice de rinichi.

Dăunătoare:

  • Prima consecință a IRC nedetectată este riscul de a dezvolta o pierdere progresivă a funcției renale care poate duce la insuficiență renală (numită și boală renală în stadiu terminal), ceea ce înseamnă că este necesar un tratament regulat de dializă sau un transplant de rinichi pentru a supraviețui.
  • A doua consecință a BRC este că crește riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare asociate (adică atacuri de cord și accident vascular cerebral). Persoanele care par să fie sănătoase și care apoi se dovedesc a avea BCR au un risc crescut de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent dacă au dezvoltat vreodată insuficiență renală.

Tratabile: Dacă BRC este depistată precoce și gestionată corespunzător, deteriorarea funcției renale poate fi încetinită sau chiar oprită, iar riscul de complicații cardiovasculare asociate poate fi redus.

Cauzele BRC

Hipertensiunea arterială și diabetul sunt cele mai frecvente cauze ale bolii renale. Hipertensiunea arterială cauzează puțin peste un sfert din toate cazurile de insuficiență renală, iar diabetul a fost stabilit ca fiind cauza a aproximativ o treime din toate cazurile.

Alte afecțiuni mai puțin frecvente includ inflamația (glomerulonefrita) sau infecțiile (pielonefrita). Uneori BRC este moștenită (cum ar fi boala polichistică) sau rezultatul blocării de lungă durată a sistemului urinar (cum ar fi mărirea prostatei sau pietre la rinichi).

Unele medicamente pot provoca BRC, în special unele medicamente pentru calmarea durerii (analgezice), dacă sunt luate pe o perioadă lungă de timp. Adesea, medicii nu pot determina ce a cauzat problema.

Simptomele

O persoană își poate pierde până la 90% din funcțiile rinichilor înainte de a prezenta orice simptom.

Majoritatea oamenilor nu au simptome până când BRC este avansată. Semnele progresului BRC includ gleznele umflate, oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea apetitului, sânge în urină și urină spumoasă.

BRC la persoanele în vârstă

Aproximativ 1 din 10 persoane are un anumit grad de BRC. Se poate dezvolta la orice vârstă și diverse afecțiuni pot duce la BRC. Cu toate acestea, devine mai frecventă odată cu vârsta. După vârsta de 40 de ani, filtrarea rinichilor începe să scadă cu aproximativ 1% pe an.Pe lângă îmbătrânirea naturală a rinichilor, multe afecțiuni care afectează rinichii sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Se estimează că aproximativ unul din cinci bărbați și una din patru femei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, iar jumătate dintre persoanele cu vârsta de 75 sau mai mult au BRC.Indiferent de vârstă, tratamentele simple pot încetini progresia bolii renale, pot preveni complicațiile și pot îmbunătăți calitatea vieții.

Povara mare a bolii renale, disparitățile globale în îngrijirea rinichilor și rezultatele slabe ale insuficienței renale aduc o povară în creștere concomitentă persoanelor afectate, familiilor și îngrijitorilor acestora și comunității.Pentru factorii de decizie privind rinichii, alfabetizarea în domeniul sănătății oferă imperativul de a schimba organizațiile către o cultură care plasează persoana în centrul asistenței medicale.Capacitatea în creștere și accesul la tehnologie oferă noi oportunități de îmbunătățire a educației și conștientizării bolilor renale pentru toate părțile interesate. Progresele în telecomunicații, inclusiv platformele de social media, pot fi valorificate pentru a îmbunătăți educația persoanelor și a furnizorilor.

Ce puteți face pentru sănătatea rinichilor:

Mențineți-vă în formă, fiți activi

Acest lucru poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale, la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boală cronică de rinichi.

Conceptul „În mișcare pentru sănătatea rinichilor” este un marș colectiv la nivel mondial care implică publicul, celebritățile și profesioniștii care se deplasează într-o zonă publică mergând, alergând și cu bicicleta.

Mișcați-vă  prin orice mijloc preferați!

Alimentați-vă sănătos

Acest lucru poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale ideale, la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni asociate cu boala cronică de rinichi.

Reduceți consumul de sare. Aportul recomandat de sodiu este de 5-6 grame de sare pe zi. Aceasta include sarea deja din alimente.

Pentru a reduce consumul de sare, încercați să limitați cantitatea de alimente procesate și de restaurant și nu adăugați sare în alimente. Va fi mai ușor să controlați aportul de sare dacă veți pregăti cu ingrediente proaspete.

Verificați și controlați glicemia

Aproximativ jumătate dintre persoanele care au diabet nu știu că au diabet. Prin urmare, trebuie să verificați nivelul zahărului din sânge ca parte a controlului general al corpului. Acest lucru este important în special pentru cei care se apropie de vârsta mijlocie sau mai în vârstă. Aproximativ jumătate dintre persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, acest lucru poate fi prevenit dacă diabetul este controlat.Verificați regulat funcția rinichilor cu analize de sânge și urină.

Verificați și controlați tensiunea arterială

Aproximativ jumătate dintre persoanele care au hipertensiune arterială nu știu că au hipertensiune arterială. Prin urmare, trebuie să vă verificați tensiunea arterială ca parte a controlului general al corpului.Acest lucru este important în special pentru cei care se apropie de vârsta mijlocie sau mai în vârstă. Hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii. Acest lucru este mai ales probabil atunci când este asociat cu alți factori precum diabetul, colesterolul ridicat și bolile cardio-vasculare. Riscul poate fi redus printr-un controlal tensiunii arteriale.

Nivelul normal al tensiunii arteriale la adult este de 120/80. Hipertensiunea arterială este diagnosticată dacă, măsurată în două zile diferite, valorile tensiunii arteriale sistolice în ambele zile sunt ≥140 mmHg și/sau valorile tensiunii arteriale diastolice în ambele zile sunt ≥90 mmHg (OMS).

Dacă tensiunea arterială este crescută în mod constant peste limitele normale, ar trebui consultat medicul pentru a discuta despre riscuri, necesitatea modificării stilului de viață și tratamentul medicamentos.

Luați un aport adecvat de lichide

Nivelul potrivit de aport de lichide pentru orice individ depinde de mulți factori, inclusiv exercițiile fizice, climatul, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea.

În mod normal, aceasta înseamnă 8 căni, aproximativ 2 litri pe zi pentru o persoană sănătoasă într-o condiție climatică confortabilă.

Acest lucru trebuie ajustat atunci când se află în condiții climatice severe. Este posibil ca aportul de lichide să fie ajustat dacă aveți boli ale rinichilor, inimii sau ficatului. Consultați medicul cu privire la aportul adecvat de lichide.

Nu fumați

Fumatul încetinește fluxul de sânge către rinichi. Când mai puțin sânge ajunge la rinichi, poate scădea capacitatea acestora de a funcționa normal. Fumatul crește, de asemenea, riscul de cancer de rinichi cu aproximativ 50%.

Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice fără prescripție medicală

Medicamentele obișnuite, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene/analgezicele pot dăuna rinichilor dacă sunt luate în mod regulat.

Dacă aveți o boală renală sau o funcție renală scăzută, luarea doar a câtorva doze poate dăuna rinichilor. Dacă aveți dubii, consultați medical.

Verificați funcționarea rinichilor dacă aveți unul sau mai mulți factori de „risc ridicat”:

  • aveţi diabet zaharat;
  • aveţi hipertensiune arterială;
  • sunteți obez;
  • aveți antecedente familiale de boală de rinichi.

Următorul apel la acțiune, condus de Alianța Europeană pentru Sănătatea Rinichilor, oferă recomandări durabile și rentabile pentru a aborda provocările stringente și pe termen lung în lumina pandemiei de COVID-19:

‣Creșterea eforturilor de prevenire a BRC;

‣ Colectarea și împărtășirea de date despre BRC la nivelul UE;

‣ Promovarea  de terapii la domiciliu, transplantul și adoptarea instrumentelor digitale;

‣Cercetarea și inovarea în terapia de substituție renală trebuie sa devină o prioritate a UE.