Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul unei sinucideri. Suicidulîn diferite moduri ne poate afecta pe fiecare. Orice sinucidere este devastatoare și are un impact profund asupra celor din jur. Ziua Mondială de Prevenire a suicidului a devenit o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, reducerea stigmei și promovarea acțiunilor de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume.

,,Să InsuflămSperanță Prin Acțiunile Noastre,,- este mesajul care ne arată o alternativă a sinuciderii și își propune să inspire încredere și lumină în noi toți și anumefaptul că acțiunile noastre, indiferent cât de mari sau mici sunt, pot oferi speranță celor aflați în dificultate. Prevenirea suicidului este posibilă și fiecare dintre noi esteimportant în acest lanț. Prin acțiune putem face o diferență pentru cineva în momentele cele mai întunecate.

Prevenirea suicidului rămâne o provocare universală. În fiecare an sinuciderea este printre primele 20 cauze de deces la nivel mondial pentru persoane de toate vârstele.Este responsabilă pentru peste 700.000 de decese, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde.

În Republica Moldova au fost înregistrate 487 cazuri de suicid în anul 2020 față de 467 în 2019. Printre copii cu vârsta0 -17 ani ani, respectiv 11 și 9 cazuri.

Fiecare viață pierdută reprezintă partenerul, copilul, părintele, prietenul sau colegul cuiva.Pentru fiecare sinucidere, aproximativ 135 de persoanesunt profund afectate, suferind o durere intensă.Numărul lor se ridică la 108 milioane de persoane pe an.Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideația suicidală și tentativele de sinucidere.Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.

Sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi.Cei care își iau propria viață, reprezintă un grup eterogen, cu factori cauzali unici, complecși și variați, precedând actul final, care pentru experții prevenției suicidului reprezintă  provocările ce vor putea fi depășite prin adoptarea unei abordări coerente și multilaterale în prevenția suicidului.

Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă și sunteți un actor cheie în prevenirea ei! Puteți face diferența – ca membru al societății, ca copil, ca părinte, ca prieten, ca coleg sau ca vecin.Educați-vă pe voi și pe alții despre cauzele sinuciderii și semnele de alarmă ale suicidului, demonstrați compasiune și grijăpentru cei aflați în suferință din comunitatea dvs., nu tolerați stigmatul asociat cu sinuciderea, împărtășiți propriile experiențe.

„Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre” – temacare evidențiază cel mai esențial ingredient -colaborarea eficientă pentru prevenirea suicidului la nivel mondial.Cu toții avem un rol de jucat și doar împreună putem înfrunta provocările prezentate de comportamentul suicidal în societatea contemporană.

Unirea este esențială pentru prevenirea suicidului.Prevenirea sinuciderii necesită eforturi din partea multora.Este nevoie de familie, prieteni, colegi, membri ai comunității, educatori, lideri religioși, profesioniști din domeniul sănătății, oficiali politici și guverne.Prevenirea suicidului necesită strategii integrative, care să cuprindă munca la nivel individual cu cea la nivel de sistem și comunitate.Cercetările sugerează, că eforturile de prevenire a sinuciderii vor fi mult mai eficiente dacă se extind pe mai multe niveluri și dacă vor include multiple intervenții.Aceasta necesită intervențiila nivel comunitar și implică reforme sociale și politice, precum și intervenții care sunt livrate direct persoanelor afectate.

Toată lumea poate contribui la prevenirea suicidului. Comportamentul suicidal este universal, nu cunoaște granițe, așa că îi afectează pe toți.Milioanele de persoane afectate în fiecare an de comportament suicidal au o înțelegere exclusivă și voci unice.Experiențele lor sunt de neprețuit pentru dezvoltarea  măsurilor de prevenire a suicidului și oferirea suportului pentru persoanele cu tentativă de suicid și pentru cei apropiați lor.Implicarea persoanelor ceautrăit experiența de sinucidere în cercetare, evaluare și intervenție ar trebui să fie esențială în activitatea fiecărei organizații care abordează acest fenomen.

Date și cifre mondiale despre sinucideri

  • Un număr estimat de 703 000 de oameni mor prin suicid în întreaga lume în fiecare an.
  • Mai mult de unul din fiecare 100 de decese (1.3%), în 2019 a fost rezultatul unei sinucideri.
  • La nivel mondial rata de sinucidere este de peste două ori mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor.
  • Peste jumătate (58%) din totalul deceselor prin suicid apar înainte de vârsta de 50 de ani.
  • O tentativă de suicid în trecuteste cel mai puternic factor de risc pentru moartea prin sinucidere pe viitor.
  • La nivel global, sinuciderea este cea de-a patra cauza de deces la categoria de vârstă 15-29 de ani.
  • Sinuciderea apare în toate regiunile din lume, cu toate acestea, peste trei sferturi (77%) din rata globală de sinucideri în 2019 a avut loc în țările cu venituri medii și mici.
  • Aproximativ o cincime (20%) din toate sinuciderile sunt rezultatul ingestiei de pesticide, în special în mediul rural. Armele de foc și strangularea sunt de asemenea metode frecvente de sinucidere.
  • În timp ce rata globală de sinucidere demonstrează semne de declin,acest lucru nu este valabil pentru toate țările și poate indica o mai mare supraveghere a datelor sau limitarea accesului la date.
  • Experiențele de conflicte, dezastre, violență, abuz, sau pierdere și un sentiment de izolare sunt factori de risc asociate cu comportament suicidal.
  • Ratele de suicid sunt ridicate în cadrul grupurilor vulnerabile, care sunt supuse discriminării, inclusiv refugiați, emigranți, deținuți, persoane indigene și persoane din comunitatea LGBT.
  • O persoană care suferă de depresie are de douăzeci de ori mai multe riscuri de a muri prin suicid decât cineva fără această tulburare.
  • Sinuciderea rămâne ilegală în peste 20 de țări.Persoanele care se angajează în comportament suicidal pot fi pedepsite în aceste țări prin sancțiuni juridice care variază de la o amendă mică sau scurtă condamnare, la închisoare pe viață.
  • Rudele și prietenii apropiați ai persoanelor care mor prin sinucidere sunt în grupul cu risc ridicat pentru suicid, ca urmare a traumelor psihologice ale unei pierderi, a riscului potențial familial și de mediu împărtășit, a contagiunii suicidale prin procesul de modelare socială și a stigmei asociate  acestei pierderi.
  • Strategiile eficiente de prevenire a suicidului trebuie să includă  politici de sănătate publică și strategii de asistență medicală, încorporând măsuri cu cele mai puternice dovezi de eficacitate, cum ar fi: restricția accesului la mijloace letale, tratamentul depresiei, asigurarea lanțului de îngrijire, prevenirea universală bazată pe școlarizare.

Fă-ți timp!

– Luându-ți timp pentru a ajunge la cineva din comunitatea ta: un membru al familiei, prieten, coleg sau chiar un străin, i-ai putea schimba cursul vieții.

– Puteți ajuta dând cuiva speranță, arătând că vă pasă. Toți putem juca un rol, indiferent cât de mic.

– Nu e nevoie să le spuneți ce să facă sau să oferiți soluții, ci pur și simplu să vă faceți timp și spațiu pentru a asculta pe cineva despre experiențele de suferință sau tentative de sinucideretrăite. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

Oamenii sunt adesea reticenți să intervină, din mai multe motive, inclusiv teama de a nu ști ce să spună. Este important să cunoaștem că nu există o formulă specifică. Empatie, compasiune, îngrijorare, cunoașterea resurselor și dorința de a ajuta, sunt esențiale pentru prevenirea unei tragedii.

Un alt factor care împiedică persoanele să intervină este teama de a înrăutăți situația. Această ezitare este de înțeles, întrucât sinuciderea este o problemă dificil de abordat, însoțită de diferite mituri. Spre exemplu:,,vorbind despre suicid, poți instiga persoanele vulnerabile să contemple ideea sau să declanșeze actul în sine,,.

Dovezile sugerează că nu este cazul. Susținerea și ascultarea activă sunt mai susceptibile să reducă stresul și tentativa de suicid,decât să provoace exacerbarea acestuia.

Semnele de avertizare ale sinuciderii includ: disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiune nechibzuită sau angajări în activități riscante – aparent fără să stea pe gânduri, consumul crescut de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolență și schimbări de dispoziție dramatice.

Factorii și cauzele care duc la sinucidere sunt complexe și numeroase. Nicio abordare nu funcționează pentru toată lumea. Oamenii care se sinucid se pot simți ca o povară pentru prietenii lor, familia și cei din jurul lor și, astfel, simt că sunt singuri și nu au alte opțiuni. Pandemia COVID-19 a contribuit la creșterea sentimentelor de izolare și vulnerabilitate.

Ascultarea cu compasiune, empatie și lipsă de judecată poate ajuta la restabilirea speranței. Ne putem conecta cu ei să-i întrebăm ce fac și să îi încurajăm să-și spună povestea. Acest mic gest contează mult.

 

Această campanie încurajează toată lumea să utilizeze5 minute din ziua lor pentru a salva vieți: pentru a observa ce se întâmplă cu dvs., familia, prietenii și colegii; pentru a începe o conversație dacă observați că ceva este diferit;pentru a afla ce ajutor este disponibil atât pentru dvs. cât și pentru alții.

Răspunsul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS):

OMS recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor necomunicabile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.

Ziua Mondială de prevenire a Suicidului – 10 septembrie, este o oportunitate pentru toate sectoarele, public, organizații caritabile, comunități, cercetători,clinicieni, practicieni, politicieni și factori de decizie politică, voluntari, cei îndoliați desinucidere, cei cu experiență trăită și alte grupuri și persoane interesate, de a se alătura Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP) pentru a-și concentra atenția și eforturile într-un întreg, pentru a preveni sinuciderile.