Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)marcheazăîn perioada 26 aprilie – 02 mai 2021 cea de-a 16-a aniversare a Săptămânii Europene a Imunizărilor Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI).
Scopul campaniei este conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite. Anul 2021, fiind perioada în care procesul de imunizare reprezintă o necesitate pentru viața și sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei COVID-19. Totodată, această campanie va contribui la creșterea încrederii și a solidarității oamenilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Procesul imunizării împotriva COVID-19 fiind unica soluție pentru oprirea pandemiei și salvarea vieților omenești.
Ca și în anii precedenți, SEI coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării.Ambele campanii vor evidenția mesajul că „Vaccinurile ne apropie”.Imunizarea este o piatră de temelie a Programului de lucru european al OMS/ Europa 2020-2025 – „Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa”.
Țările din regiunea europeană a OMS vor evidenția numeroasele moduri în care imunizarea contribuie la sănătate și bunăstare, ajutând la:
- prevenirea bolilor care pot lua viața unui copil sau le afectează viitorul;
- susținerea familiilor sănătoase și îmbătrânirea sănătoasă;
- prevenirea mai multor forme de cancer;
- reducerea amenințării rezistenței antimicrobiene.
Mesajele cheie pentru Săptămâna Europeană a Imunizării din acest an sunt următoarele:
Vaccinarea COVID-19
- Vaccinarea COVID-19 este un instrument vital pentru a ne ajuta să punem capăt pandemiei, dar nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță.
- În 2020 s-a înregistrat o incidență extrem de scăzută a rujeolei. Pentru a proteja acest progres, trebuie menținută o acoperire ridicată cu vaccinare de rutină.
- Pandemia COVID-19 a demonstrat importanța imunizării; să folosim pe deplin beneficiul potențial al vaccinurilor existente.
- Dacă imunizarea de rutină este neglijată din cauza COVID-19, impactul va fi resimțit mult după terminarea pandemiei.
Protecția generală a sănătății
- Serviciile esențiale de vaccinare de rutină trebuie menținute chiar și în timpul pandemiei; fiecare copil are dreptul la o copilărie sănătoasă.
- Fii un erou de zi cu zi; vaccinează-te pentru tine, familia și comunitatea ta.
- Imunizarea este piatra de temelie a Programului european de lucru.
- Imunizarea în fiecare etapă a vieții este o parte fundamentală a „Acțiunii Unite pentru o sănătate mai bună în Europa”.
- Cei care se confruntă cu bariere în calea vaccinării sunt, adesea cei care suferă cele mai grave consecințe ale bolilor.
Progresul de-a lungul anilor
SEI a fost implementată pentru prima dată de un număr mic de țări în 2005. Scopul a fost creșterea gradului de acoperire a vaccinării prin creșterea gradului de conștientizare a nevoii și a dreptului fiecărui copil de a fi protejat de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
De la realizarea sa inițială, SEI a devenit una dintre cele mai vizibile campanii de sănătate publică din regiune. Toate țările din regiune sunt invitate să participe la SEI și să contribuie la eveniment prin implicarea institutelor de sănătate publică, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor de decizie politică, precum și a părinților și a persoanelor care îi îngrijesc. Mesajele cheie despre vaccinuri vor fi diseminate în întreaga Regiune prin campanii de informare, interviuri, întâlniri tehnice, dezbateri cu experți, programe de televiziune, conferințe științifice și multe alte activități.
Fiind una dintre cele mai eficiente intervenții în domeniul sănătății, vaccinarea este o piatră de temelie a Acoperirii Universale a Sănătății (AUS) și vitală pentru obținerea unei sănătăți optime pentru toți, oriunde. Progresele în direcția AUS și Obiectivul de dezvoltare durabilă 3 (ODD3) – asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele – sunt priorități în regiune și în întreaga lume. Prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării, activitățile implementate ca parte a SEI vizează creșterea acoperirii vaccinale și, astfel, contribuie în cele din urmă la AUS și SDG3 în întreaga regiune.
Vaccinurile ne-au apropiat și ne vor apropia din nou
De peste 200 de ani, vaccinurile ne-au protejat împotriva bolilor care amenință viețile și ne interzic dezvoltarea.Cu ajutorul lor, putem progresa fără povara unor boli precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți.
În timp ce vaccinurile ne vor ajuta să progresăm pe o cale către o lume în care putem fi din nou împreună. Vaccinurile în sine continuă să avanseze, aducându-ne mai aproape de o lume lipsită de tuberculoză și cancer de col uterin și la sfârșitul suferinței de boli ale copilăriei, cum ar fi tetanosul și rujeola.
Investițiile și noile cercetări permit abordări inovatoare ale dezvoltării vaccinurilor, care schimbă știința imunizării pentru totdeauna, aducându-ne mai aproape de un viitor mai sănătos.
O parte critică a soluției pandemiei, dar nu singură
Vaccinurile sunt un nou instrument critic în lupta împotriva COVID-19. Lucrând cât de repede pot, oamenii de știință din întreaga lume colaborează și inovează pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii.
Vaccinurile sigure și eficiente vor schimba jocul: dar pentru viitorul previzibil trebuie să continuăm să purtăm măști, să ne distanțăm fizic și să evităm mulțimile.
Împreună, putem pune capăt pandemiei COVID-19 și putem realiza o lume mai sănătoasă pentru toți.
Constatări cheie
- În 2019, aproximativ 5,2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit în principal din cauze prevenibile și tratabile. Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 11 luni au reprezentat 1,5 milioane dintre aceste decese, în timp ce copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani au reprezentat 1,3milioane de decese.Nou-născuții (sub 28 de zile) au reprezentat restul de 2,4 milioane de decese.
- În plus, 500.000 de copii mai mari (5-9 ani) au murit în 2019.
- Principalele cauze ale decesului la copiii cu vârsta sub 5 ani sunt complicațiile premature la naștere, asfixia la naștere/traumatisme, pneumonie, anomalii congenitale, diaree și malarie, toate acestea putând fi prevenite sau tratate cu acces de intervenții simple, accesibile, inclusiv imunizarea, nutriția adecvată, apă și alimente sigure și îngrijire de calitate de către un furnizor de sănătate instruit atunci când este necesar.
- Copiii mai mari (5-9 ani) au avut una dintre cele mai mari scăderi ale mortalității din 1990 (61%), din cauza scăderii bolilor infecțioase. Traumatismele (inclusiv traumatismele rutiere și înecul) sunt principalele cauze de deces în rândul copiilor mai mari.
- Peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu.
- Majoritatea copiilor de astăzi primesc vaccinuri de salvare a veții.
- Crește consumul de vaccinuri noi.
- Imunizarea previne în prezent 2-3 milioane de decese în fiecare an.
- Se estimează, că 19,7 milioane de copii cu vârsta sub un an nu au primit vaccinuri de bază.
În timp ce campania este concepută pentru a promova vaccinurilor, alte măsuri rămân esențiale pentru a opri răspândirea COVID-19:
- Purtarea unei măști.
- Igiena mâinilor.
- Păstrarea distanței fizice.
- Tuse/strănut în cot.
- Aerisirea încăperilor.
Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, se realizează în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021.
Totodată, a fost instituit un Comitet de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS, care coordonează și supraveghează procesul de imunizare.