Săptămânii Naționale de prevenire a

intoxicațiilor cu ciuperci în perioada 07 – 13 octombrie cu genericul ”Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile”

 

Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci este marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii septembrie, scopul căreia este de a informa și a crește gradului de conștientizare a populației despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.

Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci are genericul ,,                      Alegeți ciupercile responsabil – evitați intoxicațiile” si se va desfășura în perioada 7 – 13  octombrie 2024.

Toamna este anotimpul cel mai bogat după varietatea specifică a ciupercilor comestibile. In această perioadă pot fi recoltate o bună parte de specii din sezonul de vară și specii, ce formează corpuri sporifere doar în această perioadă. Pe lângă efecte benefice asupra organismului uman, ciupercile ascund și un pericol pentru sănătate – intoxicațiile cu ciupercile otrăvitoare. Colectarea ciupercilor din apropierea gunoiștilor, din păduri, sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final.

Pe teritoriul țării noastre, au fost inventariate 836 specii de macromicete, dintre care 121 sunt comestibile, 57 – toxice și 658 necomestibile.

Ciupercile au un rol mare în viața omului, constituind o sursă importantă de hrană, dar sunt și bioindicatori şi bioremediatori ai mediului. Aceste valori de însemnătate vitală, precum și valențele ecofiziologice în ecosistemele naturale, fac din ciuperci un grup de organisme cu reale influențe în sfera socialeconomică a omului. După compoziția chimică, ciupercile sunt apropiate de legume însă conțin, în comparație cu ele, o cantitate mai mare de proteine. Compoziția chimică diferă de la o specie la alta, iar, în cadrul aceleiași specii, depinde de stadiul de dezvoltare al ciupercilor, de substratul nutritiv pe care se dezvoltă, de partea corpului sporifer luate în considerare (pălărie, picior, etc.), de condițiile de climă și de perioada de creștere.

Cu toate beneficiile lor, ciupercile comestibile nu trebuie consumate în cantități mari și nici foarte frecvent.

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului.

În acest sens și în scopul notificării, cercetării şi evidenței cazurilor de intoxicații provocate de consumul ciupercilor a fost aprobat Ordinul Misterului Sănătății Muncii și Protecției Sociale(MSMPS) nr. 1151 din 8 decembrie 2020 ”Cu privire la notificarea, cercetarea și evidența cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci în Republica Moldova”.

Prezentul Ordin vine să asigure modalitatea de informare, notificare, cercetarea și evidența cazurilor de intoxicații cu ciuperci, cu indicarea instituțiilor responsabile de fiecare etapă conform algoritmului stabilit. Au fost aprobate Registrul de evidență a intoxicațiilor cu ciuperci, instrucțiunea privind îndeplinirea lui și raportul extraordinar despre înregistrarea cazului de intoxicație cu ciuperci.

Evoluția cazurilor de intoxicații cu ciuperci pe parcursul anilor 2017 și ultimele 10 luni ale a.2024 le puteți vedea în diagrama de mai jos.

 

 

De menționat, ca cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci conform diagramei au fost înregistrate în a. 2020 cu 370 cazuri cu afectarea 370 persoane  dintre care 80 copii cu vârste de până la 17 ani. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.

În 10 luni 2024 au fost înregistrate 64 cazuri cu afectarea 92 persoane dintre care 12 copii cu vârste de până la 17 ani și se atestă o tendință de creștere a numărului de cazuri.

Principala cauză a intoxicațiilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe marginea şoselelor din preajma pădurilor. O altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii de casă.

Intoxicațiile grave, chiar mortale, cu ciuperci sălbatice constituie în prezent un fenomen destul de frecvent în Republica Moldova. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vârstă, copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice fiind mult mai sensibili. Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale din Moldova au avut loc în urma consumării în alimentație a următoarelor specii: Amanită veninoasă (Amanita phalloides), Amanita pestriță (Amanita pantherina), Galerină marginată (Galerina marginata), Pâlnioară albicioasă (Leucocybe candicans), Entolomă roșu-cenușie (Entoloma rhodopolium) Entolomă curbată (Entoloma sinuatum), Hebelomă crustuliniformă (Hebeloma crustuliniforme), Inocibă adecvată (Inocybe adaequata) Inocibă fibriată (Pseudosperma rimosum), Lepiotă cristată (Lepiota cristata), specii larg răspândite, care se confundă deseori cu cele comestibile.

Majoritatea ciupercilor otrăvitoare conțin substanțe toxice cu efect letal în compoziția lor și de aceea este strict interzis de a fi consumate. Înainte de a merge în pădure pentru a culege ciuperci sau cînd urmează a fi procurate trebuie de știut cel puțin teoretic, cum arată unele specii de ciuperci otrăvitoare, care pot fi găsite în pădurile noastre. Orice persoană căreia îi place să meargă la cules ciuperci ar trebui să-și amintească clar, că nu merită să pui ciuperci necunoscute în coș. Chiar și cea mai mică ciupercă otrăvitoare, deja prelucrată împreună cu restul ciupercilor, poate duce la consecințe grave.

Mulți se bazează pe cele mai ”sigure” semne, care, chipurile, ne ajută la identificarea ușoară a ciupercilor otrăvitoare. Se consideră, că ciupercile otrăvitoare coagulează laptele, întunecă ceapa și usturoiul, înegrește obiectele din argint. Aceasta nu este corect. Coagularea laptelui se petrece sub acțiunea enzimei de tip pepsină și a acizilor organici, iar întunecarea cepei si a usturoiului – enzimei tirozinaza. Aceste substanțe se pot conține atât în ciupercile otrăvitoare cât și în ciupercile comestibile. La fel e și cu argintul, înegrirea căruia are loc în rezultatul interacțiunii cu unii aminoacizi, care, în principiu, sunt benefici pentru om.

 

Este doar o singură și cea mai sigură metodă de deosebit ciupercile otrăvitoare de cele comestibile – trebuie să le cunoști caracteristicele botanice.

 

Cum se pot deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare?

De menționat este faptul, că nu există nici un “test” sau antidot la care poate recurge culegătorul ori consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.

Există doar două căi de urmat pentru a evita orice confuzie:

  • consumul de ciuperci “sigure “ (ciuperci comestibile cultivate sau ciuperci comestibile sălbatice atent selecționate de către societăți autorizate);
  • consumul de ciuperci spontane culese cu profesionalism (este obligatoriu să se cunoască temeinic caracterele morfologice ale ciupercilor).

 

Primul ajutor în caz de intoxicații cu ciuperci

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Simptomele sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cu cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei care suportă intoxicația. În linii generale, ciupercile toxice pot avea o perioadă de incubație scurtă (de la 15 minute până la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).

În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale  etc. Peste 6 ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Semnele intoxicației, cu perioada de incubație îndelungă, apar după ce toxinele s-au absorbit în organism. În lipsa asistenței medicale specializate, starea se înrăutățește vădit și pot apărea complicații severe.

 

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112, dat fiind riscul unei evoluții grave, uneori letale.

 

Până la sosirea echipei medicale:

  • Persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, compot, suc. Nu se recomandă apă caldă sau sărată.
  • Se inițiază spălături gastrice prin provocarea vomei. Procedura se repetă până ce conținutul stomacului/apele vomitive devin limpezi.
  • Persoana afectată trebuie să stea în pat; se interzice efectuarea activităților fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă va intensifica absorbția toxinelor în sânge).
  • Se mai recomandă de a administra un purgativ, de exemplu sulfat de magneziu (ex. remediu care accelerează peristaltismul intestinal).
  • În mod obligatoriu, se indică un enterosorbent (ex. cărbune activat ș. a.).

 

Recomandări generale de consumare a ciupercilor:

  • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
  • evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
  • evitaţi recoltarea ciupercilor din locurile, unde s-au administrat pesticide şi din preajma autostrăzilor;
  • ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
  • nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
  • ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);
  • pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.

 

Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci, nu se recomandă:

  • colectarea ciupercilor în găleți, în pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, complicând semnificativ, în primul rând, sortarea lor, iar, ca rezultat, eventuala pătrundere a unor părți din ciupercile otrăvitoare în masa generală de ciuperci culese și, în al doilea rând, la prelucrarea ulterioară a ciupercilor;
  • colectarea ciupercilor bătrâne cu larve și cele necunoscute;
  • să gustați ciupercile în timpul recoltării;
  • prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe zile după colectare;
  • marinarea sau sărarea ciupercilor în vase zincate și în vase din lut neglazurate;
  • păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
  • să cumpărați ciuperci proaspete sau uscate în locuri de comerț spontan (ambulant, neautorizat) sau să cumpărați ciuperci conservate, preparate în condiții casnice. În piețe și târguri, ciupercile de producție neindustrială sunt permise spre vânzare numai după o expertiză, care se efectuează pentru a verifica calitatea.

 

Aveți grijă de copii!

  • Este important să preveniți situațiile, în care un copil ar putea mânca o ciupercă crudă. Pentru a face acest lucru, înainte de plimbare, trebuie să inspectați locul, în care va merge copilul. De asemenea, trebuie să fie permanent inspectate de administrație teritoriile creșelor și grădinițelor, școlilor și altor instituții pentru copii.
  • În plus, trebuie să monitorizați îndeaproape copiii în timp ce mergeți la plimbare, în special în parcuri, piețe, locuri de joacă și în pădure.

 

ATENŢIE! Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.