Săptămâna Globală a Securității Rutiere în perioada 10-14 mai 2024

 În acest an Săptămâna Globală a Securității Rutiere este marcată în perioada 10-14 mai 2024, cu genericul „Fii un erou al siguranței rutiere”. Scopul acestei campanii este de a crește conștientizarea populației și de a promova comportamente sigure în trafic, atât pentru participanții activi, cât și pentru cei pasivi. Este vital să acordăm atenție securității rutiere din mai multe motive esențiale.

În septembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția A/RES/74/299 „Îmbunătățirea siguranței rutiere la nivel mondial”, proclamând Deceniul de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030, cu obiectivul ambițios de a preveni cel puțin 50% din decesele rutiere și traume până în 2030.

Accidentele rutiere sunt o cauză majoră de deces și vătămare la nivel global, având un impact devastator asupra vieților umane și asupra comunităților în ansamblu. Aceste accidente generează costuri masive pentru societate, inclusiv costuri medicale, pierderi de productivitate și daune materiale, având un impact economic semnificativ.

Potrivit, statisticilor, în anul 2022, în Uniunea Europeană, 20 640 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere. Accidente rutiere pe drumurile rurale au înregistrat cel mai mare număr de decese, cu 10 858 de cazuri (52,7% din total – valori estimate), urmate de cele produse pe drumuri urbane cu 7 882 de decese (38,2%).

În 2018, Comisia Europeană și-a întemeiat politica în materie de siguranță rutieră pentru perioada 2021-2030 pe abordarea „sistemului sigur” a UE, care cuprinde opt piloni  (a se vedea figura 1). Totodată, Comisia a stabilit obiectivele actuale pentru a reduce la jumătate numărul deceselor și al vătămărilor grave către 2030 și la un nivel apropiat de ZERO până în 2050.

Orice participant la trafic poate fi implicat într-un accident mortal, dar cei din categoriile vulnerabile (pietonii, bicicliștii și motocicliștii) sunt expuși în mod deosebit acestui risc. Analizând numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în UE în 2021, reiese că cele mai multe victime sunt participanți la trafic vulnerabili (47 %), urmați de pasagerii autovehiculelor (45 %) (a se vedea figura 2). Mai mult, participanții la trafic vulnerabili formează aproape 70 % din victimele ucise în accidente în zone urbane.

În Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției pentru anul 2023, s-au înregistrat 1976 (-13,86%) de accidente în traficul rutier, soldate cu consecințe grave: 197 (-9,21%) de persoane au pierdut viața, iar 2285 (-10,74%) au fost traumatizate.

De menționat că, pe parcursul a 12 luni ale anilor 2020-2023, numărul accidentelor rutiere soldate cu deces sau cu vătămarea medie sau gravă a integrității corporale sau a sănătății persoanei, a oscilat în limita mediei de cca 2205 accidente rutiere per perioada menționată.

Conform evaluărilor efectuate, 561 accidente rutiere (23,39%), din numărul total al accidentelor rutiere, s-au produs ca rezultat al neadaptării vitezei mijloacelor de transport la condițiile rutiere, 336 accidente rutiere (17%) – neacordării priorității pietonilor, 219 accidente rutiere (11,08%) – neacordării priorității altor vehicule, 196 accidente rutiere (9,92%) – neasigurarea la schimbarea benzii sau direcției de mers, 143 accidente rutiere (7,24%) – conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe, 113 accidente rutiere (5,72%) – nerespectarea distanței dintre vehicule. În accidentele rutiere au fost implicați 427 minori (17,20% din numărul total de victime), din ei 17 minori au decedat, 296 traumatizați ușor, 83 traumatizați grav, iar 31 nu au suferit careva traumatisme. Totodată, 102 minori au fost calificați ca vinovați pentru producerea accidentelor rutiere.

Aceste date subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și implementarea unor politici și programe eficiente pentru promovarea siguranței în traficul rutier în Republica Moldova.

De menționat, că pentru a stabili cadrul instituțional și modul de gestionare a siguranței circulației în cadrul infrastructurii rutierea fost adoptată Legea nr.350/2023 privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere. Scopul constă în asigurarea și creșterea gradului de siguranță a circulației pe drumurile publice, prevenirea pierderii de vieți și a vătămării integrității corporale a persoanelor, diminuarea gravității accidentelor în traficul rutier, precum și prevenirea pagubelor materiale produse în urma accidentelor în traficul rutier.

Traumatismele rutiere pot fi prevenite!

Intervențiile eficiente includ:

  • Respectați regulile de circulație.
  • Fiți atenți la ceilalți participanți la trafic.
  • Nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor.
  • Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți.
  • Purtați centura de siguranță.
  • Respectați distanța de siguranță.
  • Fiți pregătiți pentru condiții meteorologice nefavorabile. Adaptați viteza și stilul de conducere la condițiile meteorologice.
  • Nu conduceți obosit.
  • Asigurați-vă că vehiculul dumneavoastră este în stare bună de funcționare.

 

Sfaturi pentru bicicliști:

  • Purtați cască.
  • Respectați regulile de circulație pentru bicicliști.
  • Fiți vizibili. Purtați haine de culori vii cu elemente reflectorizante și utilizați lumini în condiții de vizibilitate redusă.
  • Evitați să circulați pe drumuri periculoase. Alegeți rute mai sigure, chiar dacă sunt mai lungi.

Sfaturi pentru pietoni:

  • Traversați strada doar pe la trecerile pentru pietoni. Așteptați ca semaforul să fie verde pentru pietoni și asigurați-vă că nu vin mașini.
  • Fiți atenți la traficul din jurul dumneavoastră. Nu vă grăbiți și nu vă distrageți atenția cu telefonul mobil sau alte dispozitive.
  • Purtați haine de culori vii sau cu elemente reflectorizante în condiții de vizibilitate redusă.
  • Fiți previzibili. Indicați clar intenția dumneavoastră de a traversa strada sau de a vă schimba direcția.