Anual, din 2013,în a treia zi de joi din luna noiembriepotrivit inițiativei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat (ZNRF). Scopul evenimentului este sporirea gradului de conștientizare a populației referitor la măsurile de prevenire a consumului de tutun și sporirea accesului la servicii de consiliere și tratament.

Genericul ZNRF pentru a.2022 este„Fii responsabil – renunță acum”, are drept scop susținerea tuturor oamenilor, care încercă să renunțe la fumat.

Potrivit ultimului raport din a.2021 al OMS privind epidemia globală de tutun, doar 30% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume au acces la instrumente care îi ajută să renunțe cu succes la acest viciu.Consilierea și medicația pot mai mult decât dubla șansele unui consumator de tutun să renunțe cu succes. În prezent, totuși, doar 23 de țări oferă servicii complete de renunțare la fumat.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Inițiativa fără Tutun (TFI) militează pentru a reduce povara globală a bolilor și deceselor cauzate de consumul de tutun. Eforturi internaționale sub egida OMS, au avut ca rezultat  intrarea rapidă în vigoare a Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului a OMS (CCCT OMS), piatra de temelie în lupta globală împotriva epidemiei de tutun. CCCT încurajează ţările să adere la principiile sale şi TFI. Prin pachetul de politici MPOWER, parte integrantă a Planului de acţiune pentru prevenirea şi controlul al bolilor netransmisibile al OMS, sprijină ţările în eforturile pentru punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului.

Măsurile MPOWER sunt menite să asiste la implementarea la nivel de țară a intervențiilor eficiente de reducere a cererii de tutun și măsoară următoarele componente:

  • Monitorizarea consumului de tutun;
  • Protejarea oamenilor de fumul de tutun;
  • Renunțarea la tutun;
  • Avertismente despre pericolele produselor din tutun;
  • Aplicarea interdicțiilor de publicitate, promovare și publicitate a produselor din tutun;
  • Creșterea taxelor la produsele din tutun.

Epidemia consumului de tutun 

        Cauză principală de deces, boală și sărăcie, epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat lumea, cauzând anual decesul a peste 8 milioane de persoane. Mai mult de 7 milioane din decese sunt rezultatul direct al consumului de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun ambiental – fumatul pasiv. Alarmant este că aproape jumătate din toți copiii sunt expuși fumatului pasiv, iar 65 000 de copii mor anual ca rezultat la expunere.

Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc.Prevalenţa consumului de tutun în regiunea europeană a OMS (29% pentru populaţia ≥15 ani), este cea mai mare, comparativ cu restul regiunilor. Anual, 650 000 de europeni mor din cauza bolilor asociate tutunului, dintre care 79 000 prin fumat pasiv.

Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare, fiind cauza fiecărui al zecelea deces în rândul adulţilor şi reducând viaţa fumătorului în medie cu 10-15 ani.

Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare comportamente sociale în Republica Moldova fiind printre problemele fundamentale naționale cu consecințe grave pentru sănătatea publică. Se estimează că în Republica Moldova în a. 2017-2021,peste 5000-5600 persoane (cca. 13-14%) anual au decedat din cauza bolilor cauzate consumului de tutun, inclusiv peste 60% persoane fiind de vârstă activă.  Consumul de tutun este principala cauză a mortalității în rândul bărbaților, fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor.

Conform datelorstudiului GYTS la adolescenți, efectuat în Republica Moldova în a.2019-2020, prevalența consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, inclusiv a produselor din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS 3,9%, iar 12,7% din elevii participanți în Studiu au declarat că consumă țigarete electronice. Mai mult de 4 din 10 elevi (43,2%) sunt în jurul de alte persoane care fumează în locuri în afara casei lor (în spații și locuri publice) și peste un sfert (28,3%) din elevi sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

În anul 2021, au fost acordate servicii de tratament medicamentos a dependenței de tutun la 5621 persoane. La 34697 de fumători li s-a acordat asistență de consiliere privind renunțarea la fumat de medicii narcologi.

Produse noi și emergente cu nicotină și tutun. 

OMS declară despre o tendință îngrijorătoare a  utilizării țigărilor electronice, și anume a utilizării într-un ritm alarmant printre tineri. În lume, 1 din 5 tineri spun că au încercat ţigările electronice înaintea celor clasice.

Produse din tutun încălzit (HTP).

HTP-urile produc aerosoli care conțin nicotină și substanțe chimice toxice la încălzirea tutunului sau la activarea unui dispozitiv care conține tutun. Aerosolii sunt inhalați de utilizatori în timpul unui proces de aspirare sau fumat care implică un dispozitiv. Conțin substanțe care dă dependență nicotină, aditivi fără tutun și sunt adesea aromate.

În ultimii ani, aceste dispozitive au fost promovate ca produse cu efecte nocive reduse sau produse care pot ajuta oamenii să renunțe la fumatul convențional.HTP-urile expun utilizatorii la emisii toxice, dintre care multe provoacă cancer și în prezent nu există suficiente dovezi care să sugereze că acestea sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale.

Țigări electronice.

Sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) și sistemele electronice de livrare fără nicotină (ENNDS), denumite în mod obișnuit țigări electronice, sunt dispozitive care încălzesc un lichid pentru a crea aerosoli care sunt inhalați de către utilizator. Acestea pot să conțină sau nu nicotină. Principalii constituenți ai soluției în volum sunt propilenglicolul, cu sau fără glicerol și agenții de aromatizare. Țigările electronice nu conțin tutun, dar sunt dăunătoare sănătății și nu sunt sigure.

IMPORTANT: Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde cu încălzire electrică-HEETS, etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) prezintă pericol sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea. Nu există substanțe sigure în niciun produs din tutun. În special acestea sunt extrem de periculoase  dacă sunt folosite de copii și adolescenți.

Fii responsabil – renunță acum!

Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat! Renunțarea poate aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. Iată câteva beneficii ale renunțării la fumat:

  • La 20 de minute, scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.
  • În 2-12 săptămâni, se îmbunătățește circulația sanguină și funcția pulmonară crește.
  • În 1-9 luni, diminuează tusea și se normalizează respirația.
  • După 1 an, riscul de boală coronariană scade cu 50%.
  • După 5 ani, este redus riscul de accident vascular cerebral.
  • După 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade în jumătate față de cel al unui fumător.
  • Iar după15 ani, riscul de boală coronariană este egal ca al unui nefumător.

Servicii de renunțare la fumat

Amploarea tragediei umane și economice pe care o impune tutunul este șocantă, dar este și prevenibilă.Pentru a îmbunătăți accesul la serviciile eficiente de renunțare sunt necesare investiții financiare. Rezultatelor unei analize a rentabilității investițiilor pentru renunțare la fumat în 124 de țări cu venituri mici și medii (Raportul OMS privind epidemia globală de tutun din 2021), demonstrează faptul, că 1,68 USD pe cap de locuitor investiți în intervenții cuprinzătoare de renunțare la tutun (trei intervenții la nivel de populație + terapia de substituție a nicotinei) pe o perioadă de 10 ani  – va avea ca rezultat 152 de milioane de consumatori ce au renunțat cu succes și 2,7 milioane de vieți salvate la nivel global.

 Sfaturi pentru renunțare la fumat:

  1. Dezvoltați un plan de renunțare
  • Stabiliți o dată de renunțare. Acordarea unei perioade scurte pentru a renunța vă va menține concentrat și motivat pentru a vă atinge obiectivul.
  • Spune-le prietenilor, familiei și colegilor tăi. Este important să vă împărtășiți obiectivul de a renunța cu cei cu care interacționați frecvent.Cere-le sprijin și înțelegere.Cei apropiați te pot sprijini amintindu-ți obiectivul de a renunța și încurajându-te să nu cedezi tentațiilor precum poftele
  • Anticipați provocările.Primele zile și săptămâni vor ficele mai grele, din cauza potențialelor simptome de sevraj a nicotinei, așa că păstreazăți scopul bine difinit în față.
  • Aruncă toate produsele de tutun. Îndepărtați produsele din tutun din mediul dumneavoastră, pentru ca să minimizați dorința de a fuma.
  1. Apelați la ajutorul unui specialist

Pentru a implementa cu succes planul de renunțare este important să consulați un specialist în acest domeniu. De la o persoană competentă veți putea primi consiliere și ajutor pentru a depăși obstacolele prin: terapii cognitiv- comportamentale, consiliere emoțională/psihologică, prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic.

  1. Renunțați dintr-o dată

Fiecare încercare de renunțare este un pas pozitiv în direcția corectă către renunțarea definitivă. Ar putea fi nevoie de mai multe încercări de renunțare, dar de fiecare dată când reluați încercarea de a renunța, vă deplasați din ce în ce mai departe în direcția corectă și vă va fi mai ușor să vă opriți data viitoare. Recidiva și greșelile sunt naturale. Nu lăsați o recidivă să vă împiedice încrederea – o recidivă nu înseamnă eșec. Folosiți orice recădere ca experiență de învățare pentru a dezvolta abilități de adaptare mai bune și pentru a le ajusta pentru încercările viitoare de a asigura un succes și mai mare.

ÎN ATENȚIA PERSOANELOR CE INTENȚIONEAZĂ SĂ RENUNȚE LA CONSUMUL DE TUTUN:

Unica cale de a evita consecințelor consumului de tutun și produselor conexe este renunțarea la fumat, iar majoritatea persoanelor care încearcă sa renunțe au nevoie de multă convingere, voință și timp.

Dacă sunteți cointeresat să aflați mai multă informație cum să renunțați cu succes la fumat,vă sugerăm să navigați pe platforma www.prosanatate.md

Persoanele care doresc să renunțe la fumat se pot adresa:

la LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie – la tel: 0 800 10001 pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.