Ziua Mondială a sănătății mintale – 10 octombrie 2023

cu tema: „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”

În fiecare an, marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale, pe 10 octombrie. Tema pentru 2023, stabilită de Fundația Mondială pentru Sănătate Mintală, este „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este despre creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea mintală și promovarea schimbărilor pozitive pentru sănătatea mintală a tuturor.

Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an coincide cu cea de-a 75-a aniversare a înființării Federației Mondiale a Sănătății Mintale în 1948.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni în spatele temei „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” pentru a îmbunătăți cunoștințele, a crește gradul de conștientizare și a conduce acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal. Campania globală își propune să implice indivizi, comunități, instituții și părți interesate din întreaga lume, cu obiectivul de a împuternici advocacy la nivel local pentru cauza sănătății mintale și intersecția acesteia cu drepturile omului.

Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea, are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate, și dreptul la libertate, independență, și incluziune în comunitate.

O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiește cu afecțiuni mintale, care le afectează sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care comunică cu ceilalți și mijloacele lor de existență. Condițiile de sănătate mintală afectează, de asemenea un număr tot mai mare de adolescenți și tineri.

A avea o afecțiune mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, asemenea persoane continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulți sunt excluși din viața comunității și discriminați, în timp ce mulți alții nu pot avea acces la servicii esențiale de îngrijire a sănătății mintale.

Tema din acest an ne permite să ne dublăm eforturile pentru a ne asigura că toată lumea ar trebui să primească îngrijiri de sănătate mintală de calitate și că drepturile omului și bunăstarea persoanelor cu boli mintale sunt respectate pretutindeni, astfel încât fiecare persoană să poată avea:

  1. dreptul de a fi protejat de discriminare –  un drept universal care se aplică întregii populații, în deosebi persoanelor vulnerabile, inclusiv copiilor, minorităților și migranților;
  2. dreptul de a avea acces la îngrijire de calitate și la prețuri accesibile;
  3. dreptul la libertate și demnitate, inclusiv dreptul la alegere.

 

Tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2023 „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” ne oferă oportunitatea de a ne reactiva eforturile pentru a face lumea un loc mai bun. Circa 1 miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu o tulburare mintală. Relativ puțini oameni din întreaga lume au acces la îngrijiri de sănătate mintală de calitate.

În ultimii ani, a existat o recunoaștere din ce în ce mai mare a rolului important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor de dezvoltare globale, așa cum este ilustrat de includerea sănătății mintale în Obiectivele de dezvoltare durabilă. Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate. Suicidul este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Persoanele cu probleme grave de sănătate mintală mor prematur – cu două decenii mai devreme – din cauza unor condiții fizice care pot fi prevenite.

Condițiile de sănătate mintală sunt foarte răspândite și reprezintă una dintre principalele cauze de suferință și dizabilitate în Regiunea Europeană. Provocările prezentate de afecțiunile de sănătate mintală ating toate vârstele și grupurile sociale. În 2021, peste 150 de milioane de oameni din Regiunea Europeană a OMS trăiesc cu o afecțiune mintală și doar 1 din 3 persoane care trăiesc cu depresie primește îngrijirea de care au nevoie.

În Republica Moldova, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 18,3% din populația adultă (18 – 69 ani) au acuzat simptome de depresie și 1,7% de respondenți s-au adresat după asistență la specialiști. Dintre cei care s-au adresat după ajutor, 55% au primit tratamentul necesar. Datele statistice arată că incidența prin maladii psihice a fost de 143,5 cazuri la 100 mii de locuitori în anul 2022, comparativ cu 2021 când au fost înregistrate 163,1 cazuri la 100 mii locuitori. La copii de vârsta 0 – 17 ani s-au înregistrat în anul 2022 – 202, 7 cazuri la 100 mii locuitori, comparativ cu anul 2021 – 177,9 cazuri la 100 mii locuitori.

În pofida progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare. Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate eficient la un cost relativ scăzut, dar diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de scăzută. Sunt necesare investiții sporite pe toate fronturile: pentru conștientizarea sănătății mintale pentru a crește înțelegerea și a reduce stigmatizarea; pentru eforturile de a spori accesul la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și tratamente eficiente; și pentru cercetare pentru identificarea de noi tratamente și îmbunătățirea tratamentelor existente pentru toate tulburările mintale.

În 2019, OMS a lansat Inițiativa specială a OMS pentru sănătate mintală (2019-2023): Acoperire universală de sănătate pentru sănătate mintală pentru a asigura accesul la îngrijire de calitate și la prețuri accesibile pentru afecțiunile de sănătate mintală în 12 țări prioritare pentru încă 100 de milioane de oameni.

Copilăria și adolescența sunt etape critice ale vieții pentru sănătatea mintală. Acesta este un moment în care creșterea și dezvoltarea rapidă au loc în creier. Copiii și adolescenții dobândesc abilități cognitive și socio-emoționale care le modelează viitoarea sănătate mintală și sunt importante pentru asumarea rolurilor de adulți în societate. Calitatea mediului în care cresc copiii și adolescenții le modelează bunăstarea și dezvoltarea. Experiențele negative timpurii în case, școli sau spații digitale, cum ar fi expunerea la violență, boala mintală a unui părinte sau a altui îngrijitor, hărțuirea și sărăcia, cresc riscul de boli mintale.

Condițiile de sănătate mintală, cum ar fi epilepsia copilăriei, dizabilitățile de dezvoltare, depresia, anxietatea și tulburările de comportament, sunt cauze majore de îmbolnăvire și dizabilități în rândul tinerilor. La nivel mondial, 10% dintre copii și adolescenți se confruntă cu o tulburare mintală, dar majoritatea nu caută ajutor și nu primesc îngrijire. Consecințele neabordării sănătății mintale și dezvoltării psihosociale pentru copii și adolescenți se extind până la vârsta adultă și limitează oportunitățile de a duce o viață împlinită.

OMS sprijină statele membre în dezvoltarea și implementarea de strategii multisectoriale, bazate pe dovezi și pe drepturile omului pentru promovarea sănătății mintale, prevenirea afecțiunilor de sănătate mintală și furnizarea de îngrijiri de sănătate mintală pentru copii, adolescenți și familiile acestora.

 

Determinanții sănătății mintale

De-a lungul vieții, mulți factori determinanți individuali, sociali și structurali se pot combina pentru a ne proteja sau ne submina sănătatea mintală. Factorii psihologici și biologici individuali, cum ar fi abilitățile emoționale, consumul de substanțe și genetica, pot face oamenii mai vulnerabili la problemele de sănătate mintală.

Expunerea la circumstanțe sociale, economice, geopolitice și de mediu nefavorabile – inclusiv sărăcia, violența, inegalitatea și privarea de mediu – crește, de asemenea, riscul oamenilor de a se confrunta cu afecțiuni de sănătate mintală. Riscurile se pot manifesta în toate etapele vieții, dar cele care apar în perioadele sensibile din punct de vedere al dezvoltării, în special în copilăria timpurie, sunt deosebit de dăunătoare. De exemplu, se știe că educația dură și pedeapsa fizică subminează sănătatea copilului, iar hărțuirea este un factor de risc principal pentru afecțiunile de sănătate mintală.

Factorii de protecție apar în mod similar de-a lungul vieții și servesc la consolidarea rezistenței. Acestea includ abilitățile și atributele sociale și emoționale individuale, precum și interacțiunile sociale pozitive, educația de calitate, munca decentă, vecinătățile sigure și coeziunea comunității.

 

 

Promovarea și prevenirea sănătății mintale

Intervențiile de promovare și prevenire funcționează prin identificarea factorilor determinanți individuali, sociali și structurali ai sănătății mintale și apoi intervenind pentru a reduce riscurile, a construi reziliența și a stabili medii de sprijin pentru sănătatea mintală. Intervențiile pot fi concepute pentru indivizi, grupuri specifice sau populații întregi.

Remodelarea determinanților sănătății mintale necesită adesea acțiuni dincolo de sectorul sănătății și, prin urmare, în programele de promovare și prevenire ar trebui să implice sectoarele educației, muncii, justiției, transporturilor, mediului, locuințelor și bunăstării. Sectorul sănătății poate contribui semnificativ prin integrarea eforturilor de promovare și prevenire în serviciile de sănătate; și prin promovarea, inițierea și, după caz, facilitarea colaborării și coordonării multisectoriale.

Prevenirea suicidului este o prioritate globală și este inclusă în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Multe progrese pot fi realizate prin limitarea accesului la mijloace, raportarea responsabilă în mass-media, învățarea socială și emoțională pentru adolescenți și intervenția timpurie. Interzicerea pesticidelor foarte periculoase este o intervenție deosebit de ieftină și rentabilă pentru reducerea ratelor de suicid.

Promovarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților este o altă prioritate și poate fi atinsă prin politici și legi care promovează și protejează sănătatea mintală, sprijinind servicii de îngrijire, implementând programe în școală și îmbunătățind calitatea mediilor comunitare și online. Programele de învățare socială și emoțională în școală sunt printre cele mai eficiente strategii de promovare pentru țări la toate nivelurile de venit.

Promovarea și protejarea sănătății mintale la locul de muncă reprezintă un domeniu de interes în creștere și poate fi susținută prin legislație și reglementări, strategii organizaționale, formarea managerilor și intervenții pentru lucrători.