28 septembrie 2023 este marcată a 17-ea oară Ziua Mondială de Combatere a Rabiei.
Genericul în acest an a Zilei Mondiale de Combatere a Rabiei este: „Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți !”
„Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți” evidențiază faptul că o singură sănătate, (one health) unește eforturile serviciilor de asigurare a sănătății animale și umane, cât și a altor servicii spre menținerea bunăstării epizootologice și epidemiologice în lume.
Toți pentru 1 – O sănătate pentru toți
Programele de control ale rabiei oferă un exemplu excelent pentru operaționalizarea One Health – construirea structurilor și a încrederii care sunt esențiale pentru a stabili sisteme pentru alte boli zoonotice, inclusiv cele care sunt predispuse la pandemii.
Asigurarea accesului echitabil la serviciile de sănătate și profilaxia post-expunere a rabiei pentru comunitățile defavorizate nu numai că salvează vieți, ci și întărește sistemele naționale de sănătate.
Cu Zero cazuri până la 30: Planul strategic global pentru eliminarea deceselor umane cauzate de rabie mediate de câini până în 2030, avem un obiectiv global comun.
Se estimează că 59 000 de oameni mor de rabie în fiecare an. Aceasta înseamnă o persoană la fiecare nouă minute în fiecare zi, dintre care 40% sunt copii care trăiesc în Asia și Africa. Deoarece mușcăturile de câini cauzează aproape toate cazurile umane, putem preveni decesele cauzate de rabie prin creșterea gradului de conștientizare, vaccinarea câinilor pentru a preveni boala la sursă și administrarea unui tratament salvator după ce oamenii au fost mușcați.
Lumea deține vaccinuri, medicamente, instrumente și tehnologii pentru a întrerupe ciclul uneia dintre cele mai vechi boli. Pentru un cost relativ scăzut, este posibil să rupem ciclul bolii și să salvăm vieți.
Tema subliniază în continuare importanța egalității și a consolidării sistemelor generale de sănătate, asigurându-se că One Health nu este pentru câțiva selectați, ci mai degrabă ceva care ar trebui să fie disponibil pentru toată lumea.
Colaborând și unindu-și forțele între sectoare, angajând comunități și angajându-ne să susținem vaccinarea câinilor, împreună, ca 1, putem lucra către un obiectiv de a elimina o boală pentru a face o sănătate disponibilă tuturor – folosind rabia ca exemplu.
În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt destul de rare (în perioada 2003-2023 -2 cazuri), însă aceasta rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică din țară și gravitatea acestei boli.
Acordarea asistenţei antirabice. În republică este asigurată acordarea asistenţei antirabice de medicii chirurgi și traumatolog, responsabili de această activitate. Anual, în instituţiile medicale se adresează 4500-5000 persoane afectate de diferite categorii de animale. În dependenţă de categoria animalului ce au provocat leziunea şi localizarea acesteia, persoanelor în cauză li se acordă asistenţa antirabică respectivă. Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte regimul prescris.
În acest context menţionăm, că graţie adresării precoce după asistenţa antirabică şi primirii tratamentului curativ-profilactic (vaccin și imunoglobulină), apariţia rabiei este anual prevenită la persoanele agresate de diverse animale cu diagnosticul confirmat de rabie.
Măsuri de profilaxie. Reieşind din situaţia epizootologică creată în republică este stringent necesar organizarea şi realizarea de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenția ”Moldsilva”, Asociația Obștească Societatea Vânătorilor și Pescarilor, de rând cu Ministerul Sănătăţii şi administraţiile publice locale a întregului complex de măsuri ce ar contribui la diminuarea circulaţiei agentului cauzal în populaţiile de animale, respectiv a intensităţii procesului epizootologic, şi anume:
- Organizarea şi realizarea periodică a activităţilor de diminuare a numărului excesiv de vulpi – sursa principală de menţinere şi răspândire a virusului rabic, de asemenea a numărului de animale fără stăpân (câini, pisici) – care prezintă surse intermediare de transmitere a infecţiei.
- Imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor.
Propagarea largă a măsurilor de comportament personal pentru prevenirea îmbolnăvirilor umane de rabie, printre care:
- vaccinarea contra rabiei a animalelor de companie – pentru a păstra în siguranță propria viață și a persoanelor din jur;
- asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâșii forestiere, margini de păduri unde pot fi atacate de animale sălbatice bolnave de rabie;
- instruirea copiilor referitor la comportamentul cu animalele necunoscute, evitând atingerea lor, chiar dacă acestea par a fi sănătoase;
- solicitarea ajutorului a unui specialist veterinar în cazul animalului agresat de un alt animal și evitarea acordării ajutorului de sine stătător;
- consultarea medicului veterinar în cazul apariției a unor simptome de boală la animal;
- evitarea contactului cu animalul bolnav;
- raportarea la specialistul din cadrul subdiviziunii teritoriale pentru siguranţa alimentelor în cazul observării a comportamentului neobișnuit, anormal (inhibat sau agresiv) a unui animal (cu stăpân sau fără);
- evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă.
În cazul agresării persoanei de un animal de diversă categorie este necesar:
- a asigura cât mai operativ lavajul abundent cu apă și săpun sau detergent al leziunii timp de câteva minute (10-15 min.);
- a prelucra marginile rănii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%. Aceste acțiuni asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic;
- a se adresa la cea mai apropiată instituție medicală (în cazul imposibilității de a efectua procedurile mai sus menționate de sine stătător), după acordarea asistenței medicale primare – prelucrarea leziunii și îndreptarea la instituția responsabilă de acordare a asistenței antirabice specializate pentru a primi la necesitate tratamentul curativ-profilactic antirabic.
Totodată se recomandă de a stabili stăpânul animalului ce a provocat mușcătura (adresa, numărul de telefon) și comunicarea informației lucrătorilor medicinii veterinare și ai instituției responsabile de acordare a asistenței antirabice. În baza acestor date se va asigura supravegherea veterinară a animalului respectiv și se va decide cursul de tratament curativ-profilactic.