Luna de conștientizare a cancerului de sân
1 octombrie- 31 octombrie 2023

 Începând cu 1985 Organizația  Mondială a Sănătății (OMS) la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin convenție internațională, că luna octombrie să fie dedicată Lunii internaționale de conștientizării a cancerului mamar.

Scopul acestui eveniment este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la intervențiile de prevenire și depistare precoce a cancerul de sân.

Potrivit  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând în mod disproporționat persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Reducerea inechităților în ceea ce privește rezultatele cancerului de sân necesită îmbunătățiri sistematice în accesul la servicii adecvate și de calitate. Inițiativa Globală pentru Cancerul de Sân (IGCS) a OMS, înființată în 2021, reunește părțile interesate din întreaga lume și din diferite sectoare, cu obiectivul comun de a reduce cancerul de sân cu 2,5% pe an, ceea ce în 20 de ani salva milioane de vieți . IGCS folosește 3 strategii-cheie pentru a atinge aceste obiective: promovarea sănătății și depistarea precoce; diagnosticare în timp util; și managementul cuprinzător al cancerului de sân.

În Republica Moldova incidența prin cancer mamar în a. 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 mii locuitori, sau 1307 persoane depistate primar cazuri. În total la evidență medicală în a. 2022 se aflau 11488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100 mii populației. Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100 mii populație și se plasează pe locul 3 din totalitate de decese cauzate de cancer.

Cancerul de sân este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Dacă sunt lăsate necontrolate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale.

 Cine este în pericol?

Femeile sunt cele mai afectate de cancer de sân, la bărbați cancerul mamar se întâlnește în 0,5-1%. În Republica Moldova 20 de bărbați de 30 – 85 ani au fost diagnosticați cu cancer mamar.Tratamentul cancerului de sân la bărbați urmează aceleași principii de management ca și pentru femei.

Anumiți factori cresc riscul de cancer de sân:

  • înaintarea în vârstă;
  • obezitatea;
  • antecedentele familiale;
  • expunerea la radiații;
  • istoricul reproductiv;
  • refuzul alăptării;
  • consumul de tutun;
  • consumul nociv de alcool;
  • terapia hormonală postmenopauză.

Important de menționat, că 21% din totalul deceselor cauzate de cancerul de sân la nivel mondial se datorează consumului de alcool, excesului de greutate și inactivității fizice. Proporția a fost mai mare în țările cu venituri ridicate (27%), iar cel mai important contribuitor a fost supraponderabilitatea și obezitatea. În țările cu venituri mici și medii, proporția cazurilor de cancer mamar care se atribuie acestor factori de risc a fost de 18%, iar inactivitatea fizică a fost cel mai important determinant (10%).

 Simptome

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.
Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

  • Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
  • Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
  • Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
  • Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
  • Retragerea mamelonului spre interior;
  • Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

 Ce putem face pentru prevenirea acestei maladii:

  • Limitarea consumului de alcool;
  • Menținerea unui mod sănătos de viață;
  • Practicarea activităților fizice regulat;
  • Alăptarea bebelușului;
  • Limitarea tratamentelor hormonale;
  • Reducerea expunerii la radiații;
  • Controlul medical periodic;
  • Examinarea ecografică mamară anuală după vârsta de 30 ani;
  • Efectuarea mamografiilor bilaterale anuale după vârsta de 40 ani;
  • Autoexaminarea sânilor de sine stătător acasă;

Controlul cancerului mamar

OMS promovează controlul cancerului de sân în contextul programelor naționale cuprinzătoare de control al cancerului și implică prevenirea, depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul, reabilitarea și îngrijirea paliativă.

Creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la problema cancerului de sân și mecanismele de control, precum și promovarea unor politici și programe de prevenire, diagnostic și tratament – reprezintă strategii-cheie ale controlului cancerului mamar la nivel de populație

În Republica Moldova, în conformitate cu Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, (HG nr. 1291 din 2 decembrie 2016), țara s-a angajat să reducă cu 10% pînă în anul 2025 a incidenţei tuturor tipurilor de cancer, inclusiv cancer mamar și să.sporească cu 25% rata de depistare precoce în stadiile I și II.

Fișă informativă pentru populație

 Cancerul de sân poate fi tratat

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân sau cancerul mamar reprezintă o creștere necontrolată a unor celule din țesutul mamar, care ajung la un moment dat să formeze o tumoare.

CANCERUL DE SÂN POATE FI TRATAT DEFINITIV, ATUNCI CÂND ESTE

DEPISTAT LA TIMP!

Depistare precoce pentru cancer de sân: 

Există mai multe modalități prin care cancerul mamar se poate depista precoce, în stadiile 1-2. Acestea sunt auto-examinarea sânului, examenul clinic al sânului, mamografia, ecografia, rezonanța magnetică nucleară și tomosinteza.

Auto-examinarea sânului

Este o metodă care poate fi efectuată de fiecare persoană pentru a depista noduli, umflături sau alte schimbări neobișnuite ale glandelor mamare.

Auto-examinarea sânilor se face în cinci pași.

Pasul 1: Privindu-te în oglindă, cu spatele drept și mâinile în șolduri, poți vedea dacă sânii tăi au forma, dimensiunea și culoarea obișnuită. Lucrurile pe care ar trebui să le semnalezi medicului, dacă le observi în această fază, sunt orice încrețituri, gropițe, sfârcuri inversate (numite și mameloane invaginate, atunci când mamelonul e tras către interior), roșeață, iritație, umflături.

Pasul 2: Observă aceleași posibile modificări, de data aceasta cu brațele ridicate deasupra capului.

Pasul 3: De asemenea, poți observa și dacă există vreo scurgere din sfârcuri (fluidele pot fi de consistența apei, a laptelui, galbene sau cu urme de sânge).

Pasul 4: Întinsă pe pat, cu brațul corespondent sânului pe care îl examinezi sub cap, examinează-ți sânul folosind cealaltă mână (dreapta pentru sânul stâng, stânga pentru sânul drept). Folosind cele trei degete din mijloc laolaltă, întinse, fă mișcări circulare și ferme, care să acopere treptat întreaga suprafață a sânului. Folosește aceste mișcări circulare dintr-un capăt în altul al suprafeței, de la claviculă spre abdomen și de la subraț spre stern. Presiunea mișcărilor ar trebui să te facă să simți pe rând întreg țesutul, până la coaste. Poți repeta făcând mișcări de sus în jos.

Pasul 5: Folosind aceleași mișcări ca la pasul 4, reia examinarea în timp ce stai în picioare sau așezată, cu mâna corespondentă sânului pe care îl examinezi întinsă deasupra capului. Este posibil să îți fie mai simplu să faci această examinare sub duș, când pielea este udă și alunecoasă de la săpun.

Dacă pe parcursul acestor pași ai observat modificări, umflături, iritații inexplicabile, fie subraț, fie în textura sânului sau a mamelonului, adresați-vă imediat medicului de familie.


1 octombrie- 31 octombrie 2023

 Începând cu 1985 Organizația  Mondială a Sănătății (OMS) la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin convenție internațională, că luna octombrie să fie dedicată Lunii internaționale de conștientizării a cancerului mamar.

Scopul acestui eveniment este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la intervențiile de prevenire și depistare precoce a cancerul de sân.

Potrivit  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând în mod disproporționat persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Reducerea inechităților în ceea ce privește rezultatele cancerului de sân necesită îmbunătățiri sistematice în accesul la servicii adecvate și de calitate. Inițiativa Globală pentru Cancerul de Sân (IGCS) a OMS, înființată în 2021, reunește părțile interesate din întreaga lume și din diferite sectoare, cu obiectivul comun de a reduce cancerul de sân cu 2,5% pe an, ceea ce în 20 de ani salva milioane de vieți . IGCS folosește 3 strategii-cheie pentru a atinge aceste obiective: promovarea sănătății și depistarea precoce; diagnosticare în timp util; și managementul cuprinzător al cancerului de sân.

În Republica Moldova incidența prin cancer mamar în a. 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 mii locuitori, sau 1307 persoane depistate primar cazuri. În total la evidență medicală în a. 2022 se aflau 11488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100 mii populației. Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100 mii populație și se plasează pe locul 3 din totalitate de decese cauzate de cancer.

Cancerul de sân este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Dacă sunt lăsate necontrolate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale.

 Cine este în pericol?

Femeile sunt cele mai afectate de cancer de sân, la bărbați cancerul mamar se întâlnește în 0,5-1%. În Republica Moldova 20 de bărbați de 30 – 85 ani au fost diagnosticați cu cancer mamar.Tratamentul cancerului de sân la bărbați urmează aceleași principii de management ca și pentru femei.

Anumiți factori cresc riscul de cancer de sân:

  • înaintarea în vârstă;
  • obezitatea;
  • antecedentele familiale;
  • expunerea la radiații;
  • istoricul reproductiv;
  • refuzul alăptării;
  • consumul de tutun;
  • consumul nociv de alcool;
  • terapia hormonală postmenopauză.

Important de menționat, că 21% din totalul deceselor cauzate de cancerul de sân la nivel mondial se datorează consumului de alcool, excesului de greutate și inactivității fizice. Proporția a fost mai mare în țările cu venituri ridicate (27%), iar cel mai important contribuitor a fost supraponderabilitatea și obezitatea. În țările cu venituri mici și medii, proporția cazurilor de cancer mamar care se atribuie acestor factori de risc a fost de 18%, iar inactivitatea fizică a fost cel mai important determinant (10%).

 Simptome

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.
Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

  • Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
  • Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
  • Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
  • Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
  • Retragerea mamelonului spre interior;
  • Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

 Ce putem face pentru prevenirea acestei maladii:

  • Limitarea consumului de alcool;
  • Menținerea unui mod sănătos de viață;
  • Practicarea activităților fizice regulat;
  • Alăptarea bebelușului;
  • Limitarea tratamentelor hormonale;
  • Reducerea expunerii la radiații;
  • Controlul medical periodic;
  • Examinarea ecografică mamară anuală după vârsta de 30 ani;
  • Efectuarea mamografiilor bilaterale anuale după vârsta de 40 ani;
  • Autoexaminarea sânilor de sine stătător acasă;

Controlul cancerului mamar

 OMS promovează controlul cancerului de sân în contextul programelor naționale cuprinzătoare de control al cancerului și implică prevenirea, depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul, reabilitarea și îngrijirea paliativă.

Creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la problema cancerului de sân și mecanismele de control, precum și promovarea unor politici și programe de prevenire, diagnostic și tratament – reprezintă strategii-cheie ale controlului cancerului mamar la nivel de populație

În Republica Moldova, în conformitate cu Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, (HG nr. 1291 din 2 decembrie 2016), țara s-a angajat să reducă cu 10% pînă în anul 2025 a incidenţei tuturor tipurilor de cancer, inclusiv cancer mamar și să.sporească cu 25% rata de depistare precoce în stadiile I și II.

Fișă informativă pentru populație

Cancerul de sân poate fi tratat

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân sau cancerul mamar reprezintă o creștere necontrolată a unor celule din țesutul mamar, care ajung la un moment dat să formeze o tumoare.

CANCERUL DE SÂN POATE FI TRATAT DEFINITIV, ATUNCI CÂND ESTE

DEPISTAT LA TIMP!

Depistare precoce pentru cancer de sân: 

Există mai multe modalități prin care cancerul mamar se poate depista precoce, în stadiile 1-2. Acestea sunt auto-examinarea sânului, examenul clinic al sânului, mamografia, ecografia, rezonanța magnetică nucleară și tomosinteza.

Auto-examinarea sânului

Este o metodă care poate fi efectuată de fiecare persoană pentru a depista noduli, umflături sau alte schimbări neobișnuite ale glandelor mamare.

Auto-examinarea sânilor se face în cinci pași.

Pasul 1: Privindu-te în oglindă, cu spatele drept și mâinile în șolduri, poți vedea dacă sânii tăi au forma, dimensiunea și culoarea obișnuită. Lucrurile pe care ar trebui să le semnalezi medicului, dacă le observi în această fază, sunt orice încrețituri, gropițe, sfârcuri inversate (numite și mameloane invaginate, atunci când mamelonul e tras către interior), roșeață, iritație, umflături.

Pasul 2: Observă aceleași posibile modificări, de data aceasta cu brațele ridicate deasupra capului.

Pasul 3: De asemenea, poți observa și dacă există vreo scurgere din sfârcuri (fluidele pot fi de consistența apei, a laptelui, galbene sau cu urme de sânge).

Pasul 4: Întinsă pe pat, cu brațul corespondent sânului pe care îl examinezi sub cap, examinează-ți sânul folosind cealaltă mână (dreapta pentru sânul stâng, stânga pentru sânul drept). Folosind cele trei degete din mijloc laolaltă, întinse, fă mișcări circulare și ferme, care să acopere treptat întreaga suprafață a sânului. Folosește aceste mișcări circulare dintr-un capăt în altul al suprafeței, de la claviculă spre abdomen și de la subraț spre stern. Presiunea mișcărilor ar trebui să te facă să simți pe rând întreg țesutul, până la coaste. Poți repeta făcând mișcări de sus în jos.

Pasul 5: Folosind aceleași mișcări ca la pasul 4, reia examinarea în timp ce stai în picioare sau așezată, cu mâna corespondentă sânului pe care îl examinezi întinsă deasupra capului. Este posibil să îți fie mai simplu să faci această examinare sub duș, când pielea este udă și alunecoasă de la săpun.

Dacă pe parcursul acestor pași ai observat modificări, umflături, iritații inexplicabile, fie subraț, fie în textura sânului sau a mamelonului, adresați-vă imediat medicului de familie.