Ziua Internaţională de luptă împotriva consumului și traficului

ilicit de droguri – 26 iunie 2023

 Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri este marcată la 26 iunie în fiecare an pentru a consolida acțiunile și cooperarea în realizarea unei lumi fără abuzul de droguri. Scopul campaniei din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tratării persoanelor care consumă droguri cu respect și empatie; furnizarea de servicii voluntare bazate pe dovezi pentru toți; oferirea de alternative la pedeapsă; prioritizarea prevenirii; și conducând cu compasiune. Campania își propune, de asemenea, să combată stigmatizarea și discriminarea împotriva persoanelor care consumă droguri prin promovarea limbajului și a atitudinilor care sunt respectuoase și care nu judecă.

Tema pentru anul 2023 – „Oamenii în primul rând: opriți stigmatizarea și discriminarea, consolidați prevenirea!”

Problema mondială a drogurilor este o problemă complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Multe persoane care consumă droguri se confruntă cu stigmatizarea și discriminarea, care le pot dăuna și mai mult sănătății fizice și mentale și îi pot împiedica să acceseze ajutorul de care au nevoie. Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC) recunoaște importanța adoptării unei abordări centrate pe oameni a politicilor privind drogurile, cu accent pe drepturile omului, compasiunea și practicile bazate pe dovezi. În 2023, lumea continuă să fie martoră la crize umanitare larg răspândite.

De la zone de război și tabere de refugiați până la comunități sfâșiate de violență, oamenii din toate părțile lumii sunt într-o mare nevoie. Pandemia, criza climatică, criza alimentară, criza energetică și întreruperile lanțului de aprovizionare, au exacerbat suferința și ne-au adus în pragul unei recesiuni globale. UNODC continuă să militeze pentru dreptul la sănătate al celor mai vulnerabili, inclusiv al copiilor și tinerilor, al persoanelor care consumă droguri, al persoanelor cu tulburări legate de consumul de droguri și al persoanelor care au nevoie de acces la medicamente controlate. Importanța comunității și solidarității a devenit mai evidentă ca niciodată, la fel ca și nevoia de îngrijire a sănătății pentru toți. Criza drogurilor sintetice necesită, de asemenea, soluții agile și adaptabile.

Un sentiment din ce în ce mai mare de comunitate globală și solidaritate continuă să apară, la fel ca și nevoia de a avea grijă de toți în vremuri de criză. UNODC continuă să ofere fapte și soluții practice pentru a aborda problema actuală a drogurilor la nivel mondial și își menține angajamentul de a obține sănătatea pentru toți.

În fiecare an Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC)  emite Raportul Mondial despre Droguri, plin de statistici cheie și date obținute din surse oficiale, o abordare bazată pe știință și cercetare.

Ziua Mondială a Drogurilor din acest an este un apel la:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la epidemiile de SIDA și hepatită în rândul persoanelor care consumă droguri, extinderea și consolidarea programelor de prevenire a HIV și a hepatitei.
  • Promovarea serviciilor voluntare bazate pe dovezi pentru toți oamenii care consumă droguri.
  • Alfabetizare despre tulburările legate de consumul de droguri, despre tratamentele disponibile și despre importanța intervenției timpurii și a sprijinului.
  • Advocacy pentru alternative la privarea de libertate pentru infracțiunile legate de droguri, cum ar fi tratamentul și serviciile comunitare.
  • Combaterea stigmatizării și discriminări prin promovarea limbajului și a atitudinilor care sunt respectuoase și care nu judecă.
  • Împuternicirea tinerilor și a comunităților pentru a susține prevenirea consumului și dependenței de droguri.

Programul comun de tratare și îngrijire a dependenței de droguri UNODC/OMS, este o colaborare cu scop de a sprijini dezvoltarea unor abordări cuprinzătoare, integrate, bazate pe sănătate, care pot reduce cererea de substanțe ilicite, atenua suferința și reduce daunele cauzate de droguri indivizilor, familiilor, comunităților și societății.

Raportul mondial al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate asupra drogurilor din 2022 estimează că:

  • Aproximativ 275 milioane de oameni (1 din 18), sau 5,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din întreaga lume, au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în 2019.
  • Cei mai supuși riscului de a consuma droguri sunt tinerii cu vârsta între 15-35 ani, mai ales din țările cu venituri mici.
  • Conform studiilor cea mai critică vârstă pentru a începe consumul este vârsta de 14 ani.
  • Aproximativ 36 milioane de persoane care consumă droguri au tulburări de consum de droguri și necesită tratament.
  • Creșterea disponibilității și utilizării opioidelor puternice în tratamentul pacienților cu durere cronică persistentă în ultimii 10 ani în unele regiuni ale lumii a condus la o creștere dramatică a mortalității prin supradozaj cu opioide.
  • În anul 2019, din 18 milioane de ani/viață pierduți din cauza deceselor premature (DALY), 70% au fost legați de consumul de opioide.
  • Prevalența HIV și a hepatitei C sunt disproporționat de ridicate în rândul consumatorilor de droguri și contribuie la epidemia globală de hepatită C. OMS estimează că, în 2015, aproape un sfert (23%) din cele 1,7 milioane de noi infectați cu hepatită C la nivel global au fost atribuibile consumului de droguri injectabile.
  • În anul 2019, consumatori de droguri au reprezentat aproximativ 1 din cei 10 noi infectați cu HIV la adulți.
  • În ultima decadă, numărul total de decese la nivel mondial atribuit consumului de droguri a crescut cu 17,5 (UNODC,2022).
  • În fiecare an, UNODC emite Raportul Mondial asupra Drogurilor, plin de statistici cheie și date faptice obținute din surse oficiale, o abordare bazată pe știință și cercetare. Raportul din acest an va fi lansat pe 26 iunie.

În Uniunea Europeană se estimează că cel puțin o dată în viață ilegal au consumat droguri aproximativ 83 de milioane sau 28,9% dintre adulți (vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani. Experiența cu consumul de droguri este mai frecventă în rândul bărbaților (50,6 milioane) decât în ​​rândul femeilor (32,8 milioane).

Consumul oricărui drog este mai mare în rândul bărbaţilor, această diferenţă fiind adesea și mai pronunţată în cazul modelelor de consum intensiv sau regulat. Se estimează că 96 de milioane de adulţi din UE (grupa de vârstă 15-64 de ani), adică 29% din adulţii europeni au încercat droguri ilegale într-un moment al vieţii.

Conform datelor statistice în Republica Moldova, incidența prin narcomanie este în creștere pentru anul 2021- 682 persoane în cifre absolute, față de 527 în anul 2020. Prevalența pentru anul 2020 în cifre absolute a constituit 12220, iar pentru 2021 în creștere – 12289.

 De ce consumă oamenii droguri?

  • Pentru curiozitate.
  • Pentru plăcere.
  • Pentru că este normal socializării și culturii grupului din care fac parte.
  • Pentru că prietenii o fac.
  • Pentru a-și schimba starea de dispoziție.
  • Pentru a fi la modă.
  • Pentru că persoana consumatoare trece prin probleme emoționale, psihologice sau sociale.

Indicii care pot sugera consumul de droguri:

  • schimbarea bruscă a comportamentului;
  • treceri fără motiv de la veselie la tristeţe, uneori chiar agresivitate neobişnuită, şi de la agresiune la linişte şi chiar delăsare;
  • pierderea apetitului alimentar;
  • ochi injectaţi;
  • pierderea gradată a interesului pentru şcoală, muncă, hobby-uri, sporturi, prieteni;
  • stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice, oboseală excesivă fără o cauză aparentă;
  • cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă;
  • pete neobişnuite, mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte;
  • schimbarea grupului de prieteni, precum şi tendinţa de tăinuire a acestor “prieteni”, folosirea unui jargon diferit de cel anterior.

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât și în mod indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.

Drogurile sunt substanţe chimice cu efecte diferite, care au un impact negativ asupra stării de sănătate, consecinţele fiind de lungă durată şi permanente. Modurile de administrare sunt variate: injectabil, ingestie sau inhalare. Utilizarea medicamentelor psihoactive sau narcotice și a substanțelor psihotrope fără supraveghere medicală este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate. Din acest motiv, producția, vânzarea, distribuția și utilizarea multor dintre aceste substanțe sunt reglementate de tratate internaționale pentru a evita consecințele negative care pot reprezenta o amenințare pentru sănătate și siguranță.

De mulți ani, drogurile tradiționale au inclus substanțe psihoactive derivate din plante, cum ar fi cocaina, heroina și cânepa, consumate în aceleași regiuni în care au fost cultivate sau pe căile comerciale către piața finală. Creșterea comerțului mondial și a turismului conduce la globalizarea pieței substanțelor din plante, care anterior erau concentrate în principal în regiuni specifice. În ultimele decenii, noile substanțe psihoactive sintetizate în laboratoare ce activează ilegal au devenit mai disponibile și sunt utilizate în toate regiunile

Toate drogurile au în comun mai multe efecte dăunătoare sănătăţii. Printre acestea se numără: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, leziuni ale rinichilor şi plămânilor, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nou născuţi, pierderea progresivă a personalității, şi a autocontrolului la nivel corporal, sufletesc şi spiritual.

 Programe de prevenţie bazate pe cercetare

Aceste programe acţionează prin stimularea factorilor de protecţie şi eliminarea sau reducerea factorilor de risc pentru consumul de droguri. Sunt concepute pentru diferite vârste şi sunt proiectate fie individual, fie pentru grupuri de persoane, precum şcoală sau casă. Există 3 tipuri de programe:

  • Universale: abordează factori de risc şi de protecţie ai copiilor la şcoală sau în comunitate.
  • Selective: vizează grupurile ţintă ale copiilor şi adolescenţilor care au factori de risc pentru consum de droguri.
  • Indicate: destinate tinerilor care au început să consume droguri.

Dacă programele de prevenire a utilizării substanțelor bazate pe cercetare sunt implementate corect de către școli și comunități, consumul de droguri ilegale este redus. Astfel de programe ajută profesorii, părinții și profesioniștii în domeniul sănătății să cunoască riscurile de utilizare a substanțelor.

În Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului Nr. HG233/2020 din 10.04.2020 a fost aprobată Strategia națională antidrog pentru anii 2020-2027. Strategia își propune o abordare multidisciplinară și echilibrată a problemelor ce țin de consumul de droguri, bazată pe o cooperare interdepartamentală, interdisciplinară și intersectorială de toate nivelurile, având drept fundament trei domenii strategice generale ale politicii moderne în domeniul drogurilor: reducerea cererii de droguri, reducerea riscurilor condiționate de consum de droguri, reducerea ofertei de droguri.